fbpx

Els lectors catalanoparlants no llegeixen en format digital

audiollibres_ebook_kindle_catala

Això sembla segons dades d’Amazon. Entre els 20 títols més venuts a la seva plataforma Kindle de llibres digitals des del Sant Jordi de l’any passat només n’hi ha tres en català: Paraules que tu entendràs de Xavier Bosch, El fill de l’italià de Rafel Nadal i Terra Alta de Javier Cercas, i aquest no queda del tot clar en quina edició. Els altres disset ebooks són tots publicats en castellà.

La proporció m’ha grinyolat tant que he volgut comparar-la amb les vendes de llibres en paper. I no coincideix en absolut: segons dades la plataforma LibriRed de la Cambra del Llibre, 13 dels 20 títols més venuts en l’últim any a 200 llibreries catalanes són en català, i només set en castellà.

Un 15% de lectura en català en suport digital i un 65% en paper? Potser l’explicació és que els lectors en català prefereixen el paper a la pantalla. O que els agraden més les llibreries a peu de carrer que les d’internet. O fins i tot, ves a saber, que els lectors digitals en català aconsegueixen els ebooks sense comprar-los. I per no dir que els pirategen, recordo que la xarxa de biblioteques públiques té un excel·lent servei de préstecs digitals.

D’un suport diferent a un altre. Parlem de llibres per escoltar, ara amb àudio tridimensional.

Els audiollibres són un suport més popular del que sembla, perquè pots escoltar-los entre fas altres coses, sigui conduir o cuinar, i perquè en poden gaudir les persones amb dificultats visuals. Però generalment és un actor o el propi autor llegint el text davant del micròfon. Ara podem escoltar un tipus diferent d’audiollibre.

Això és una mostra d’audiollibre infantil amb so en tres dimensions. Està feta amb la tecnologia binaural del centre tecnològic Eurecat, i quan s’escolta amb auriculars proporciona una experiència molt més immersiva que la del clàssic locutor llegint el text davant d’un micròfon.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.