fbpx

Google i Apple publiquen les eines per rastrejar amb Bluetooth els contagis de Covid-19

apple_google

Apple i Google han publicat aquest dimecres la versió preliminar de les respectives API per als sistemes operatius mòbils iOS i Android que han de facilitar als governs la creació d’aplicacions per rastrejar per Bluetooth els contactes que han mantingut les persones confirmades com a infectades amb la Covid-19.

En el moment d’anunciar aquesta insòlita col·laboració, les dues empreses havien indicat que les eines estarien disponibles a mitjans del mes de maig, com a preludi de la seva futura incorporació als sistemes operatius durant el mes de novembre. Però Tim Cook ja va confirmar fa uns dies al comissari europeu Thierry Bréton que el procés s’havia accelerat i les API es publicarien aquesta setmana, quinze dies abans del que s’havia previst.

L’accés a aquestes API no és obert, sinó que estarà restringit als desenvolupadors que acreditin que estan treballant per als governs en la creació d’una aplicació oficial de rastreig de contactes. Tanmateix, tant Apple com Google han publicat les especificacions tècniques:

La peculiaritat és que inicialment es temia que el sistema proposat per Apple i Google, que emmagatzema un identificador d’usuari als seus servidors, fos menys respectuós amb la privadesa que el protocol PEPP-PT amb el que diversos governs treballen. Tanmateix, els impulsors del PEPP-PT han acabat adoptant una arquitectura centralitzada mentre que Google i Apple han modificat la seva alternativa per tal de pseudoanonimitzar l’identicador d’usuari, de manera que el seu sistema sembla ara més prudent, en la línia del protocol DP-3T. Significativament, el govern alemany, un dels més sensibles a la protecció de dades personals, ha canviat d’orientació i ha abandonat el PEPP-PT per a la seva aplicació, passant-se a les eines d’Apple i Google.

Aquest dimarts he comentat la notícia a la secció setmanal del Matí de Catalunya Ràdio.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.