fbpx

Posen al descobert la trampa del baix preu dels telèfons Xiaomi

La quarta marca mundial en vendes de smartphones té fama de vendre aparells de qualitat a uns preus tan assequibles que costen de creure. Ells (a la foto superior, el seu fundador Lei Jun) sempre ho han justificat dient que treballen amb uns marges comercials molt baixos, però també hi ha un altre fet que ho explica: trafiquen amb les dades dels clients.

Segons explica Forbes, un investigador de ciberseguretat ha comprovat que el seu mòbil Redmi Note 8 Xiaomi enviava als servidors de l’empresa el detall de totes les pàgines web visitades i d’altres accions que feia amb l’aparell, fins i tot en modalitat d’incògnit. Aquestes transferències de dades es poden veure en el vídeo següent, publicat a YouTube pel redactor de Forbes.

Un detall relativament menor és que els servidors de Xiaomi resideixen als centres de dades d’Alibaba, una altra firma xinesa.

Xiaomi ha recordat que tots els usuaris accepten les condicions d’ús de les dades (ai, la lletra menuda…) i al·lega que l’investigador no s’ho ha mirat bé, però avui s’ha afanyat a publicar una versió nova del seu navegador web on deixa clar que si no t’hi negues faran servir la teva informació.

Cal recordar que Xiaomi va començar a triomfar quan va fitxar com a vicepresident internacional Hugo Barra, que havia estat directiu de Google, i no hi ha empresa que en sàpiga més d’explotar les dades personals sense que te n’adonis. Barra va ser a Xiaomi entre setembre de 2013 i gener de 2017, el periode en que la marca va començar a ser visible fora de la Xina.

En general, tots els fabricants de mòbils s’esforcen a captar discretament dades sobre l’ús que els compradors fem dels seus dispositius. Recordeu que quan configureu un móbil nou la marca us ofereix donar-vos d’alta als seus serveis del núvol i us demana si voleu proporcionar-li dades de diagnòstic de l’aparell per millorar l’experiencia/el rendiment? És en aquest punt on esteu acceptant que us rastregin, i són tants els consumidors que accepten que marques com Samsung han de desplegar sistemes de Teradata per analitzar tanta informació, com us explicava fa tres anys en aquest reportatge. Personalment, fa anys que desactivo l’opció de cedir les dades de diagnòstic dels aparells que estreno.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.