fbpx

Intel·ligència artificial per buscar el coronavirus fins i tot a les clavegueres

claveguera_Sewers4COVID

Cinc centres europeus de recerca han creat un sistema que pronostica en temps reals els brots epidèmics a partir de l’anàlisi de les aigües residuals, fent servir eines de microbiologia i d’intel·ligència artificial. El que fan és determinar la correlació entre la concentració del virus SARS-CoV2 detectada a les estacions depuradores i a les zones on s’han produït els brots.

D’aquesta manera poden estimar la quantitat de persones infectades, veure la tendència i anticipar-se, assignant a cada regió els recursos sanitaris que calgui, des de mascaretes fins a respiradors, i reduir la necessitat de fer tests massius cada dia. Els gràfics del model pronostiquen l’efecte del virus sobre col·lectius vulnerables i fins a quin punt baixa la corba de defuncions segons les mesures que s’apliquin.

El projecte es diu Sewers4COVID -és a dir, clavegueres per a la COVID- i és un dels cinc guanyadors de la Hackató d’idees per combatre el virus que la Comissió Europea va organitzar la setmana passada i on van participar 2.100 equips de 50 països. Els centres que proposen vigilar les aïgues residuals són l’institut holandès de recerca de l’aigüa, una universitat britànica, dues de gregues i el centre tecnològic català Eurecat, que hi ha posat la recopilació, la manipulació i la preparació de dades procedents de fonts obertes, a més de crear el prototip de simulació d’impacte i de recomanació d’intervencions.

Fins ara jo només sabia que analitzar l’aigua de les clavegueres serveix per detectar el consum de drogues d’una població determinada. Ara també podrà servir per salvar vides.

Pots escoltar L@Net cada dia en directe a les 21.45 al Catalunya vespre, o bé subscriure’t al podcast amb RSS, iTunes o iVoox.


@albertcuesta
facebook.com/albertcuesta

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.