fbpx

Samsung abandona la RV | Captadors d’imatge amb IA incorporada | Moderadors de Facebook amb estrès posttraumàtic

También puedes leer este artículo en: Español

Recull d’actualitat tecnològica en format breu.

 • Sony ha presentat els primers captadors d’imatge del món amb funcions d’intel·ligència artificial, gràcies al processador i la memòria que incorporen. Poden identificar, comptar i rastrejar objectes de manera autònoma, i per tant són ideals per a aplicacions industrials i comercials, tot i que futures versions podrien tenir funcions de consum, com el reconeixement facial o l’enfocament de precisió per captar objectes que es mouen ràpidament. Tenen 12 megapíxels de resolució y capten vídeo 4K a 60 quadres per segon, però també poden proporcionar només les metadades del que veuen, sense la imatge, respectant així la privadesa. La divisió dels captadors d’imatge és una de les més rendibles de Sony, que ven aquests components a marques com Apple, Samsung i Nikon per als seus mòbils i càmeres. Amb això compensa en part els eterns números vermells de la seva pròpia divisió de telèfons.

 • Els smartphones desplegables són el primer format nou que hem vist des de fa anys després d’una successió inacabable de rectangles de vidre tàctil pràcticament idéntics entre ells. Els seus preus són a l’abast de molt poca gent i la seva utilitat és discutible, però hi ha un segment de compradors a qui la segona cosa importa menys que presumir de la primera. Després del fiasco dels poc fiables primers models, tant Samsung com Huawei dediquen grans esforços a mostrar la solidesa de les seves sofisticades frontisses. En aquest cas, la del Galaxy Z Flip, que no s’obre com un llibre sinó com els antics mòbils de closca (i que és l’únic format que em veig fent servir).

 • Parlant de mòbils estranys, LG segueix entestada amb els models de dues pantalles. A més dels actuals G8 i V60, sembla que la marca prepara un telèfon anomenat Wing amb una pantalla (de 6,8 polzades) i mitja (quadrada de 4 polzades) situada a sota de la principal, que pot girar 90 graus per quedar en posició horitzontal i la pantalla secundària visible a sota, mostrant un teclat o uns comandaments de videojoc. No és el primer cop que LG experimenta amb pantalles que giren: fa gairebé 15 anys va presentar el LB-1500, pensat per veure la tele. I com ja aleshores, no tinc gens clar que serveixi perquè l’empresa coreana deixi de perdre diners a carretades amb la seva divisió de mòbils, a diferència la seva operadora LG Uplus i el seu pròsper negoci de 5G.

 • Els gràfics que Google i Apple van començar a publicar el mes passat amb l’evolució dels desplaçaments dels usuaris d’iPhone i Android en 63 països i regions no serveixen només per comprovar qui respecta el confinament i qui no. Bloomberg ha comprovat que diversos bancs i gestors de fons de Wall Street ja estan fent servir aquestes dades, tot i ser anònimes i agregades, per pronosticar quines zones començaran abans a recuperar l’activitat aconòmica, tenint en compte l’estacionalitat, i amb això decidir cap a quins llocs i sectors han d’orientar les inversions.

 • Samsung abandona la realitat virtual. El 30 de setembre, l’empresa coreana tancarà definitivament el portal Samsung XR i les aplicacions per a web, móbil i visors de RV. Des d’avui els propietaris de càmeres de 360 graus ja no poden pujar-hi més vídeos esfèrics, i el 30 de juny ja no s’hi podrà accedir amb visors Oculus. Prèviament, la marca ha anat descatalogant els diversos dispositius de RV, essencialment càmeres i visors per als seus mòbils. La forta aposta per la RV que Samsung va fer en el seu moment no ha arribat a quallar, i ja fa un parell d’anys que es va va reorientant cap a la realitat augmentada (RA), precisament el segment que la seva rival Apple va preferir des del començament a la RV.

 • Vigilar el contingut que els usuaris de Facebook publiquen a la xarxa social és una professió de risc. Després de veure tantes imatges de violència, incloses violacions, assassinats i suicidis, hi ha moderadors que han desenvolupat la síndrome de estrés post-traumàtic al cap de pocs mesos, caient en depressions i addicions. Algunes d’aquestes persones han denunciat l’empresa per no haver vetllat per la seva seguretat, i un tribunal ha fallat a favor seu, condemnant Facebook a indemnitzar 11.250 afectats amb quantitats que van dels 1.000 als 6.500 dòlars, amb un cost total de 52 milions. La sentència també obliga Facebook a proporcionar suport psicològic als afectats i a valorar el grau de resiliència emocional de cada aspirant a moderador a contractar-lo. Sigui com sigui, a la vista de la perversió que mostren alguns individus d’aquesta societat nostra, caldrà accelerar la millora dels algoritmes de filtratge que evitin haver sotmetre humans a tanta pressió.

Hem comentat un parell d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Recordeu que us podeu subscriure al podcast de l’espai en les plataformes habituals.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

2 Responses

 1. 20 de May de 2020

  […] d’enfocament equiparable a la de les càmeres rèflex professionals. Per cert, els nous xips captadors d’imatge de Sony que poden reconèixer internament allò que veuen ho faran aplicant els algoritmes d’IA del núvol Azure de Microsoft. Les dues empreses […]

 2. 28 de May de 2020

  […] i que Samsung n’estigui marxant, la realitat virtual (RV) no està morta, només havia sortit a canviar-se el nom. Qualcomm […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.