fbpx

El Govern aconsegueix el primer cable submarí de connectivitat internacional per a Catalunya

Catalunya serà un dels ports d’arribada i de connexió intercontinental de la ruta de 2Africa, un dels projectes de cable submarí de fibra òptica més llargs, complets i importants del món, que interconnectarà Europa, Àsia, l’Orient Mitjà Àfrica mitjançant un cable submarí de 37.000 km de longitud. El projecte 2Africa està promogut per Facebook i grans operadores de telecomunicacions internacionals com China Mobile International, MTN GlobalConnect, Orange, STC, Telecom Egypt, Vodafone i WIOCC.

La inclusió de Catalunya com un dels punts de desembarcament i connexió marítimo-terrestre amb Europa d’aquesta infraestructura és fruit d’un llarg treball del Departament de Polítiques Digitals, en el marc de la seva estratègia per dotar Catalunya d’infraestructures digitals de primer ordre que posicionin el país com el principal hub digital del sud d’Europa i pol d’atracció d’inversió internacional.

En aquest sentit, el Departament ha treballat durant els darrers anys, i en interlocució amb els principals promotors d’inversions en sistemes de cables submarins de tot el món, per desenvolupar les condicions tècniques, administratives i econòmiques necessàries perquè aquest tipus d’infraestructures puguin arribar a Catalunya, així com per garantir que els cables submarins disposin, en territori català, de les infraestructures necessàries per arribar als principals espais de Centres de procés de Dades del país (Barcelona, Zona Franca i Cerdanyola). Així, aquest treball de fons no només ha comportat aconseguir que la ruta d’aquest important projecte passi per Catalunya sinó que ha suposat situar-nos en disposició de rebre i desenvolupar altres projectes de cable submarí.

El cable submarí, font de desenvolupament econòmic

L’arribada del cable submarí a Catalunya suposa una oportunitat de futur, en un moment clau per a la reactivació de l’economia del país.

Actualment, els cables submarins de fibra òptica són la base de la xarxa mundial de telecomunicacions: el 99% del trànsit intercontinental d’Internet es realitza sobre cables submarins de fibra òptica, que ja són una infraestructura indispensable per al desenvolupament de la societat digital present i futura.

Aquesta arribada d’una important infraestructura digital ha estat possible gràcies a la suma de diferents projectes impulsats pel Govern en els darrers anys sota la premissa de dotar Catalunya de les infraestructures necessàries en l’àmbit digital i així preparar-la per liderar el desenvolupament econòmic digital a Europa

Pel conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, “la fibra òptica de la Generalitat, estesa arreu del territori aquest 8 anys, ha permès connectar Catalunya al món. Ara, aquest cable fa que el món es pugui connectar amb Catalunya. Si la fibra òptica ha permès generar i crear nova activitat econòmica digitalitzada arreu del territori, ara el cable submarí permet generar una nova economia del futur. Si les grans indústries del segle XX buscaven autopistes, ports i aeroports per instal·lar les seves empreses, ara les grans empreses del segle XXI busquen connectivitat internacional. I això és el que porta un cable submarí”.

La resistència davant inclemències meteorològiques i una menor latència i major amplada de banda posicionen el cable submarí com una infraestructura més fiable i de major capacitat i, per tant, més robusta i eficaç davant l’increment del tràfic d’internet, i garanteix una millor qualitat dels serveis de continguts de vídeo (streaming), gaming, finances i d’altres serveis digitals que necessiten una molt baixa latència.

Els principals proveïdors globals de continguts, com ara Google, Facebook, Amazon, Netflix, i Microsoft, s’estan expandint a les regions del Pròxim Orient, Àfrica i Àsia, generant un trànsit creixent en aquells països que estan connectats amb els centres de dades d’Europa. Això explica l’augment de la inversió d’aquests grans proveïdors de contingut en infraestructura de cable submarí.

Inversions com aquestes tenen un efecte rellevant en l’ecosistema digital d’allà on arriben, ja que atrauen tot un conjunt d’empreses relacionades amb les tecnologies que utilitzen o presten serveis digitals a través d’aquestes infraestructures.

L’arribada del cable submarí a Catalunya suposa, doncs, una oportunitat única perquè el país esdevingui un hub de connectivitat de primer ordre internacional. Disposar d’aquesta infraestructura situarà Catalunya com a pol d’atracció d’inversions dels principals operadors i proveïdors globals d’internet i multiplicarà les oportunitats de negoci internacional de l’ecosistema digital català, cosa que es traduirà en un gran impacte en la capacitat de desenvolupament econòmic i creació d’ocupació i, per tant, en l’economia i la societat digital del país.

El conseller Jordi Puigneró ha recordat que “l’àmbit digital serà clau i estratègic en la recuperació econòmica” i ha afegit que “en aquest sentit, el Departament de Polítiques Digitals ha impulsat la renovació del MWC per a un any més i, ara, l’arribada d’una infraestructura clau per al futur del país com és el cable submarí”.

1 Response

  1. 28 de May de 2020

    […] des de MTN fins a China Mobile, Orange i Vodafone. Segons el Govern català, que s’ha afanyat a presumir-ne, això afavorirà la instal·lació en territori català de centres de dades que voldran explotar […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.