fbpx

iOS Edició Pandèmia | Samsung S20 per a militars | Vuit milions de coses connectades

También puedes leer este artículo en: Español

Recull diari d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • A Espanya hi ha gairebé vuit milions d’objectes connectats a la internet de les coses (IoT), especialment alarmes, comptadors d’aigua i gas i vehicles. La xifra es desprèn de les 2.753.278 línies NB-IoT actives que exhibia Vodafone Espanya a finals del primer trimestre, presumint del lideratge d’aquest mercat amb una quota del 35%. Tot i que una operadora dels EUA ha renunciat a desplegar-la en espera de la 5G, NB-IoT segueix sent amb LTE-M, una de les dues tecnologies dominants de 4G per a objectes. Del comunicat de Vodafone crida l’atenció que les seves línies han evitat l’emissió de 677.955 tones de CO2 durant l’últim any.

  • Des d’avui, tots els iPhones a partir del 6s es poden actualitzar a la versió 13.5 del sistema operatiu iOS, que es podria dir Edició Covid-19 perquè les seves tres novetats principals estan relacionades amb la pandèmia. Per una banda, el reconeixement facial FaceID dels models a partir de l’iPhone X de 2017 detecta immediatament si l’usuari porta posada una mascareta i, en aquest cas, li mostra directament el teclat de desbloqueig amb codi PIN sense haver de fer cap gest adicional. Per l’altra, i això sí que és important, iOS 13.5 és la primera versió que inclou els mòduls necessaris per executar les aplicacions sanitàries de notificació de proximitat amb persones infectades de Covid-19 que hagin estat desenvolupades fent servir les API creades conjuntament per Apple i Google. Una d’aquestes aplicacions és la que el Gobierno espanyol té previst provar a les Canàries durant el mes que ve. I finalment, tant iOS 13.5 com iPadOS 13.5 permeten desactivar a FaceTime la funció de passar automàticament a primer pla la imatge de la persona que parla, quelcom que fa gràcia per xerrar amb els amics però acaba cansant en aquesta època de teletreball i videoconferències de feina.

  • Més sobre teletreball, o més exactament sobre teleeducació. No tothom hi ha perdut amb les aules virtuals i la participació a distancia en les classes. Aquest reportatge del NYTimes explica que hi ha alumnes que són molt més productius ara des de casa que quan anaven a l’escola perquè no hi ha cap company que els distregui i no estan sotmesos a la pressió social d’una aula física. Estudiants tímids que normalment eviten respondre o participar són ara dels primers a aixecar la mà virtual. Per pensar-hi.

  • La nova especificació SD 8.0 per a targetes de memòria contempla una velocitat de transferència de dades de gairebé quatre gigabytes per segon (exactament 3.940 Mbps), que quadruplica la de les actuals targetes SD Express. Aquest rendiment es fa necessari per la proliferació de càmeres i telèfons que poden gravar vídeo amb resolució 4K i fins i tot 8K, com els Galaxy S20 de Samsung. La millora s’obté fent servir dos carrils PCIe 4. Sempre, esclar, que disposis d’un dispositiu o un lector compatible amb el nou format, que inclou una disposició diferent dels contactes. Les primeres targetes comercials no s’esperen abans de final d’aquest any.

  • Parlant del Galaxy S20, Samsung ha presentat la Tactical Edition del seu actual smartphone emblemàtic, amb funcions específiques per al govern federal i els exèrcits dels EUA. A més de l’habitual capa Samsung Knox de seguretat corporativa, aquest telèfon per a usuaris com Jack Bauer inclou funcions de connexió a ràdios militars, una modalitat de visió nocturna que apaga la pantalla mentre el soldat porta ulleres de visió en la foscor, una funció d’invisibilitat que desactiva totes les ràdios per evitar ser detectat per l’enemic (i jo pensant que això ho feia el mode avió), xifratge de dades segons les especificacions de la NSA, fundes robustes amb ports per connectar a dispositius perifèrics i accessoris per penjar l’aparell de l’uniforme de campanya. Ah, i el botó que normalment invoca la majordoma digital Bixby s’ha reconfigurat per accedir directament a aplicacions militars.

  • Microsoft ha presentat Cloud for Healthcare, un repertori de serveis al núvol específics per al sector sanitari. Ve a ser com un Gsuite per a mútues de salut, hospitals, consultoris mèdics i metges que, com els adreçats a altres indústries, combina serveis existents com bots de xat, la plataforma Teams de treball en grup i els algoritmes del núvol Azure per a objectes connectats. En aquest cas, s’inclouen bots d’informació sanitària i una aplicació de reserves per programar i portar a terme visites virtuals als pacients mitjançant Teams. De moment només estarà disponible, en règim de prova, als EUA.

Hem comentat un parell d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Recordeu que us podeu subscriure al podcast de l’espai en les plataformes habituals.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.