fbpx

Confinats a Nairobi etiquetant imatges | L’iPhone 12 no inclourà auriculars | Netflix no es vol aprofitar de tu

También puedes leer este artículo en: Español

Recull diari d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • Greenpeace acusa Amazon, Google i Microsoft de fer postureig amb els seus compromisos mediambientals. Segons els ecologistes, les tres principals empreses de serveis digitals al núvol presumeixen de respecte pel clima però posen els seus algoritmes d’intel·ligència artificial al servei de petrolieres com Shell, BP, Chevron i ExxonMobil perquè aquestes trobin nous jaciments de combustibles fossils i puguin seguir exhaurint les reserves del planeta. Davant les crítiques, Google s’ha compromès a no crear més algoritmes específics per aquesta indústria, renunciant parcialment a un mercat que Bloomberg valora en 2.500 milions de dòlars.

  • Durant el periode de confinament, les empreses de software per a vehicles autònoms no poden treure a circular les flotes de cotxes de proves amb què entrenen els seus sistemes, però estan dedicant els enginyers i conductors confinats a perfeccionar els algoritmes de conducció autònoma tornant a examinar les dades que tenen acumulades, fent mapes 3D més detallats y analitzant situacions que fins ara havien passat per alt. Un altre segment menys visible d’aquesta indústria, els operadors africans de baixa qualificació que Google subcontracta a Kènia per etiquetar els objectes captats per les càmeres dels seus vehicles, han estat confinats per la seva empresa en els hotels de luxe que han quedat buits sense turistes perquè puguin treballar sense les distraccions que tindrien a casa.

  • La càmera del telèfon One Plus 8 té un defecte que permet veure amb ella l’interior d’alguns objectes. Es veu que un dels captadors té més sensibilitat de la prevista a l’espectre infraroig i en determinades condicions un dels filtres de color acaba proporcionant un efecte de raigs X. Això sí, segons Android Central no representa cap risc d’invasió de la privadesa perquè la qualitat d’imatge ja no és res de l’altre món, i amb el filtre conflictiu encara empitjora.

  • Netflix demanarà als abonats que portin un any sense accedir al servei si volen mantenir la subscripció. En cas que no responguin al missatge de correu o notificació dins de l’aplicació els donaran de baixa automàticament i deixaran de cobrar-los la quota. Sembla ser que els usuaris inactius representen menys del 0,5% de la base de 183 milions d’abonats, o sigui que el negoci no patirà gaire, però és reconfortant saber que algú renuncia a aprofitar-se de la poca memòria dels consumidors, que no sempre revisen al detall els càrrecs bancaris i a la targeta de crèdit. No coneixeu ningú que es donés d’alta a Kindle Unlimited per error i segueix pagant-lo sense saber-ho?

  • Continua el festival de les aplicacions mòbils oficials per rastrejar contactes amb persones infectades de coronavirus. Després de saber que el govern britànic no pensa esborrar les dades acumulades per la seva, i que el govern francès va reclamar a Google i Apple sense aconseguir-ho que afluixessin la protecció de dades personals, ens arriba el cas de l’aplicació de rastreig de l’estat nord-americà de Dakota del Nord. Una empresa de ciberseguretat ha descobert que l’aplicació geolocalitza els llocs on l’usuari ha estat i els envia al servei Foursquare de geolocalització. I no només això: cada dispositiu rep un identificador publicitari únic perquè la xarxa de Google pugui mostrar-li anuncis personalitzats.

  • Encara que la venda de telèfons, tauletes i ordinadors no sigui tan pròspera com abans, Apple ha trobat dos nous filons de negoci que li són molt rendibles: els serveis i els accessoris. A la primera categoria hi trobem Apple Music, el núvol iCloud i la plataforma de streaming Apple TV+. I a la segona hi ha des dels rellotges Apple Watch fins a les fundes d’iPhone, però sobretot els auriculars sense fils. Ara ja tenen tres models de botó i en preparen uns altres de diadema, i per afavorir les vendes no en tenen prou amb haver tret dels iPhones el minijack d’auriculars tradicional. Un analista que acostuma a encertar els pronòstics diu que els iPhone 12 que Apple traurà a la tardor ja no inclouran ni tan sols els auriculars amb fil que porten els models actuals, obligant-te a comprar-ne uns per separat. Jo d’Apple ja m’ho crec tot: tots els iPhone actuals tenen càrrega ràpida, però només els models més cars de la gama inclouen el carregador ràpid; en els altres l’has de comprar pagant extra.

Hem comentat un parell d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Recordeu que us podeu subscriure al podcast de l’espai en les plataformes habituals.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.