fbpx

Així ha baixat el soroll a Barcelona | Com captar els 1.000 primers usuaris | La 6G, per al 2030

También puedes leer este artículo en: Español

Recull diari d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • El silenci que el confinament ens va portar. Sense vianants ni vehicles al carrer i amb les botigues i els bars tancats, el nivell de soroll a les ciutats ha baixat en picat. Els sonòmetres que l’ajuntament de Barcelona té escampats a desenes per la ciutat no enganyen. Una de les visualitzacions dels efectes del Covid-19 en la vida de la ciutat mostra que el dia 12 de març, el dijous just abans del confinament, el nivell sonor promig a Barcelona a les set del vespre era de 66 decibels, una mica per sobre de l’habitual en un dia laborable. En canvi, una setmana desprès havia caigut fins als 58 decibels. Aquesta diferència de 8 decibels equival a una percepció de soroll de menys de la meitat. I el silenci encara va anar guanyant terreny: descartant els caps de setmana, que sempre són més silenciosos, el dia amb menys soroll fins ara ha sigut el dimarts 7 de març, amb menys de 56 decibels, 10 per sota del nivell habitual abans del confinament. Des d’aleshores, i a mesura que el confinament s’ha anat relaxant, el soroll a la ciutat també ha reaparegut, i ara el nivell sonor a les set del vespre ja ronda els 62 decibels. En canvi, a les quatre de la matinada seguim silenciosos, amb nivells que ronden els 45 decibels, per sota dels 50 que eren la norma abans de tancar-nos a casa.
  • Samsung ha començat a construir a Pyeongtaek, al sud de Seul, la seva primera fàbrica de xips amb tecnologia de 5 nanòmetres basada en el procès de litografia EUV. L’empresa coreana pretén prendre-li a TSMC una part del mercat de producció per encàrrec de xips d’altes prestacions per a mòbils 5G i superordinadors, aprofitant que la taiwanesa ara té prohibit atendre les comandes de Huawei. De fet, Samsung fabricava els processadors dels iPhone fins que TSMC es va endur el contracte. Està previst que les primeres unitats surtin de la nova planta de Samsung durant el segon semestre de 2021. Samsung té previst invertir 116.000 milions de dòlars per arribar a dominar aquest segment del mercat de components electrònics.
  • Google treballa en afegir a la seva aplicació de xat Missatges la funció de xifratge integral (end to end encryption) que ja ofereixen rivals com iMessage o WhatsApp. Missatges aspira a substituir els SMS i els MMS entre els usuaris d’Android com iMessage ho ha fet entre els d’iPhone, integrant-los de manera transparent en els xats. Però Google hi ha implicat les operadores de telefonia, adoptant el protocol RCS de GSMA que elles ja van provar sense èxit fa vuit anys amb Joyn. Per això l’aplicació de Google compta des de fa un mes amb la complicitat de les quatre grans telcos d’àmbit estatal.
  • Nokia Networks és el primer gran proveïdor d’equipament de telecomunicacions que s’incorpora a l’OpenRAN Policy Coalition, un consorci internacional de 31 operadores i fabricants que vol promoure a nivell polític -especialment als EUA- l’ús d’interfícies obertes en les xarxes de ràdio, més enllà dels aspectes tècnics que cobreixen l’O-RAN Alliance i el Telecom Infra Project promogut per Facebook. Les telcos consideren OpenRAN com el principal instrument per diversificar la seva xarxa de proveïdors obrint-se a equipaments com els de Mavenir o Parallel, deixant així de ser captives de les tecnologies privatives dels tres gegants: Huawei, Ericsson i Nokia. La participació d’aquesta indica que les firmes tradicionals no volen quedar fora dels processos de virtualització d’infraestructures que han emprès grups com Telefónica, Vodafone o Rakuten.
  • Quan aquí la 5G encara és incipient (només una operadora, Vodafone, ofereix el servei, i només en zones determinades d’algunes capitals de provincia), en alguns llocs com Finlàndia i el Japó ja treballen per definir com haurà de ser la 6G. Els xinesos no volen que el lideratge en 5G (un milió d’antenes previstes abans de final d’any) els faci perdre de vista l’onada següent: l’operadora China Unicom col·laborarà amb el proveïdor ZTE per assolir velocitats de pic de 1 Tbps, descàrregues d’usari a 20 Gbps i capacitats de 100 Gbps per metre cúbic. Tot plegat, de cara a la dècada de 2030.
  • A internet, com a qualsevol altre aspecte de la vida, tot és posar-s’hi. Però cal saber com fer-ho. En aquest curiós recull, els fundadors de 25 de les empreses digitals més populars, entre elles Instagram, Twitter, Airbnb, Netflix, Dropbox i LinkedIn, expliquen quines estratègies van seguir per aconseguir els seus 1.000 primers usuaris. I totes elles es poden agrupar en set: anar allà on són els usuaris a la xarxa, fora d’ella, convidar els amics, generar ansietat en forma de FOMO, aprofitar la gent influent, sortir a la premsa i construir una comunitat.

Hem comentat el primer d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Recordeu que us podeu subscriure al podcast de l’espai en les plataformes habituals.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.