fbpx

Qui s’atreveix ara a compartir cotxe? | Silicon Valley vol ser la ‘teleco’ del món | Com netejar el teu Facebook abans de buscar feina

También puedes leer este artículo en: Español

Recull diari d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • Els gegants d’internet s’han proposat controlar una proporció cada vegada més gran de la seva cadena de valor, i el pas següent és posseir els conductes per on circulen les seves dades. Facebook i Microsoft ja tenen el Marea, el cable submarí transatlàntic de més capacitat que gestiona la filial Telxius de Telefónica, i tant Facebook com Google n’estan desplegant de nous per connectar Àfrica. No contentes amb això, ara també estan agafant participacions en operadores de telefonia: Facebook va comprar fa un mes per 5.700 milions el 10% de Reliance Jio, amb 370 milions d’abonats la telco més gran de l’Índia. Mentrestant, Google es disposa a comprar el 5% de la segona, Vodafone Idea (304 milions de clients). Microsoft també prepara una cartera amb 2.000 milions per invertir a la citada Reliance. En tots els casos es tracta de posar un peu al segon mercat d’internet més gran del món, però també el de més creixement potencial: els 700 milions d’internautes indis són poc més de la meitat de la població.

  • Mals temps per als cotxes compartits. No hi ha cap d’aquests serveis que sigui rendible. De fet, la majoria són només una excusa dels fabricants d’automoció per tenir circulant prou cotxes elèctrics que compensin les emissions dels seus cotxes de combustió i mantenir-se dins dels límits globals fixats per la Comissió Europea. Si han d’afegir el cost de desinfecció després de cada trajecte a que obliga el coronavirus, el negoci es fa insostenible. Deu ser per això que Seat està pensant en desfer-se de Respiro, el servei madrileny de cotxes compartits que va comprar fa dos anys. El replegament també afecta les dues rodes: Acciona ha renunciat a comprar la majoria de Silence el fabricant català de motos elèctriques Silence que li proporciona els vehicles per al seu servei de moto sharing (i que també n’havia de fabricar un model per a Seat).

  • Reconec que com no-fumador que sóc, no era conscient de que els cigarrets electrònics també formen part de la internet de les coses i que hi ha models que disposen d’aplicació mòbil per a configurar el vapeig, registrar l’ús i facilitar la reposició de consumibles. Per desgràcia per als fabricants, Apple va expulsar al novembre de l’App Store totes les aplicacions relacionades amb cigarrets electrònics, acollint-se a les dades de les autoritats sanitàries que vinculen certes dolències pulmonars amb la pràctica de vapejar. Un dels fabricants, Pax, ha esquivat les restriccions imposades per Apple creant una aplicació web per als seus cigarrets electrònics que es pot fer servir amb qualsevol navegador. Tant de bo més fabricants de tota mena de dispositius, perjudicials o no per a la salut, abandonessin les aplicacions nadiues i es passessin a la web.

  • Mentre no passi la febre per les videoconferències i les videotrucades en general, convé intentar que l’experiència sigui agradable, i això passa per aconseguir cona qualitat d’imatge i de so. Aqui teniu un recull de recomanacions per il·luminar correctament l’espai des d’on us mostreu al món. I aquí un altre amb tres consells perquè us escoltin bé (espòiler: acondicioneu el vostre racó, compreu un micròfon i busqueu el lloc amb més qualitat de connexió).

  • Els disturbis als EUA en protesta pels assassinats de George Floyd, Breonna Taylor i Ahmaud Arbery a mans de la policia o d’altres ciutadans han portat algunes tecnològiques a canviar de plans. Si la pandèmia ja les havia fet transformar en virtuals els congressos i altres actes que abans eren presencials, ara han optat per ajornar-los. Google no presentarà la versió 11 d’Android com tenia previst (tot i que algunes funcions noves ja es coneixen). Sony ha suspés la presentació dels primers jocs per a la esperada videoconsola PS5 perquè ‘ara hi ha veus més importants que cal escoltar’. I una cosa semblant és el que ha dit un compungit Chuck Robbins, conseller delegat de Cisco, per explicar que deixen per a finals de juny la primera edició virtual del seu congrés Cisco Live, que havia de començar avui mateix.

  • Robbins també ha explicat que la seva empresa donarà cinc milions de dòlars a entitats que lluiten contra el racisme i la discriminació. Altres companyies del sector han compromès aportacions considerables, fins i tot Facebook forçada per les circunstàncies. Però en alguns casos aquestes mesures d’aparent responsabilitat social corporativa tenen molt de postureig. El conseller delegat de Google, Sundar Pichai, va piular la seva solidaritat amb els ciutadans negres, però els registres de la comissió electoral federal mostren que la seva empresa ha aportat més de 350.000 dòlars a les campanyes de 89 congressistes a qui la NAACP, l’associació nacional per al progrés de les persones de color, té puntuats amb la nota més baixa en matèria de defensa dels drets civils. Amazon també s’ha declarat en favor dels drets dels afroamericans, però les seves contribucions electorals a 137 polítics suspesos per la NAACP sumen gairebé 400.000 dòlars.

  • Els departaments de selecció de personal i els departaments d’admissions d’algunes universitats consulten habitualment els perfils dels candidats a les xarxes socials per saber quina mena de persona podrien estar contractant. A partir d’ara Facebook us posa més fàcil netejar la vostra reputació digital abans de sortir a buscar feina. Fins ara podies anar enrere per la teva cronologia esborrant un per un els posts o fotografies que et puguin comprometre, pero la xarxa social ha activat la funció de Gestionar Activitat, on pots seleccionar contingut en bloc per data, tipus, gent que hi surt i altres categories, i amagar-los de la vista pública en una carpeta privada que només veus tu, o bé esborrar-los definitivament. Les persones mencionades o etiquetades en el contingut que esborreu no rebran cap notificació, simplement deixaran de tenir-hi accés.

Hem comentat els dos últims temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Recordeu que us podeu subscriure al podcast de l’espai en les plataformes habituals.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.