De cabines telefòniques a desfibriladors | Contractar un atac DDoS per guanyar als videojocs | Cotxes amb 16 anys de bateria

mobilitat_elèctrica

También puedes leer este artículo en: Español

Recull diari d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • Els missatges de xat són el principal mitjà de comunicació dels espanyols: sis de cada deu persones n’envien diverses vegades cada dia. Un de cada quatre fa trucades de mòbil a diari i un 8% truca pel fix cada dia. Cal afegir-hi el 6% que truquen o truquen diariament amb serveis d’internet com WhatsApp o Skype. En canvi, només un 2% dels ciutadans continua enviant missatges de text SMS un dia sí i l’altre també. Les dades de la CNMC corresponen al quart trimestre de 2019 i probablement hauran variat durant el confinament. Crida l’atenció que la meitat dels consumidors voldrien poder trucar i enviar missatges entre diferents serveis, per exemple de Skype a WhatsApp. Per cert, encara hi ha un 1% de ciutadans que van trucar des d’una cabina telefònica pública algun cop durant 2019. A Israel, en canvi, l’operadora Bezeq ja ha començat a transformar les cabines en desús en estacions per a desfibril·ladors, en col·laboració amb el servei estatal d’ambulàncies.
  • Totes les operadores de telecomunicacions han registrat increments considerables de trànsit durant els mesos de confinament per la pandèmia, motivats pel teletreball, l’estudi a distància i el major consum d’entreteniment audiovisual. Ara que molts països ja són en fase de desescalada, però, el trànsit global no ha baixat en conseqüència. Segons la divisió Deepfield d’anàlisi de xarxes de Nokia, el volum actual s’ha estabilitzat un 25% del nivell anterior a la pandèmia. Amb una dada preocupant: la quantitat d’atacs de denegació de servei (DDoS) ha crescut entre el 40% i el 50% entre febrer i maig, Un dels motius: l’ús d’aquests atacs per part de videojugadors en xarxa per neutralitzar els seus rivals. A la xarxa es pot comprar per 30€ un atac contra una adreça IP durant cinc minuts, temps suficient per fer que la víctima perdi la partida.
  • Parlant d’atacs, el fabricant japonès d’automoció Honda n’ha patit un de ransomware que l’ha obligat a tancar diverses fàbriques de vehicles al Japó, EUA, Regne Unit, Turquia i Itàlia. Sembla que es tracta del virus Ekans/Snake, que saboteja específicament les xarxes de control industrial, però també ha afectat els serveis financers i d’atenció al client. A aquestes alçades Honda ja ha reprès la majoria de la producció, però les feines administratives continuen aturades.
  • Les empreses de telecomunicacions busquen negocis complementaris. Només han passat tres mesos des que Telefónica va comprar el 50% de la firma de seguretat Prosegur per crear Movistar Prosegur Alarmas, i ara és Orange -que ja té un banc digital i començarà a vendre assegurances de Zurich– qui negocia la compra d’una central d’alarmes, en previsió de trencar a final d’any l’acord que té actualment amb Tyco/ADT per comercialitzar les seves. Però la diversificació no és només cosa d’operadores: el fabricant xinès de dispositius Xiaomi ha posat en marxa a la Xina Xiaomi Huzhu, una mútua d’assegurances mèdiques que competirà amb les que ja tenen altres empreses digitals com Alibaba, Tencent i Baidu, entre altres.
  • La velocitat mitjana de connexió a internet al món durant el mes d’abril va ser de 31 megabits per segon (Mbps) amb mòbil i de 75 Mbps amb fix. Les dades són facilitades per Ookla, l’empresa que hi ha al darrera de l’aplicació SpeedTest. Però una cosa és el promig i una altra els extrems: els mòbils més ràpids són a Corea del Sud, on ja hi ha força usuaris de 5G, amb 88 Mbps. Espanya, amb 32 Mbps, ocupa la posició 54 de 139 països, quatre llocs menys que el mes anterior. Les connexions fixes més ràpides són a Singapur amb gairebé 200 Mbps, i aquí trobem Espanya a la posició 16 de 174 amb 126 Mbps. Els països més lents del món són Afganistan en mòbils i Turkmenistan en fix.
  • L’anul·lació del Mobile World Congress 2020 per la pandèmia de Covid-19 no afecta només el sector turístic i hoteler de Barcelona i rodalies. L’esdeveniment és la principal font d’ingressos de GSMA, el consorci mundial d’operadores de mòbil que l’organitza, i per aquest motiu l’entitat es disposa a acomiadar al voltant del 20% de la seva plantilla, que ronda el miler d’empleats. Segons una portaveu de GSMA, el motiu és afrontar amb més garanties l’edició de 2021, que està previst celebrar a Barcelona com les successives fins al 2024, després de l’extensió d’un any del contracte amb la ciutat per compensar la cancelació d’aquest any.
  • Els cotxes elèctrics Model 3 que Tesla fabrica a Shanghai portaràn les noves superbateries del fabricant xinès Amperex, amb una vida útil de 16 anys i un milió i mig de kilòmetres, el doble del temps i sis vegades més distància del que garanteixen les bateries actuals. Amperex també proporciona bateries a Volkswagen, però no són les que portarà l’ID.3, el primer utilitari elèctric de la marca alemanya, que es podrà reservar a partir de la setmana que ve i començarà a arribar als compradors europeus al setembre, suposant que puguin resoldre els problemes de software que tenia fins ara. Això sí, quan els ID.3 circulin per Alemanya podran carregar més fàcilment perquè el govern federal obligarà les 14.000 estacions de servei del país a instal·lar carregadors de bateria per a cotxes elèctrics, dins del pla federal de recuperació econòmica per afavorir la renovació de cotxes. Només un 2% dels venuts l’any passat van ser elèctrics, davant el 32% de benzina i el 59% diesel.

Hem comentat dos d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Recordeu que us podeu subscriure al podcast de l’espai en les plataformes habituals.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.