fbpx

Drons bibliotecaris | 24 tràilers de PlayStation 5 | Google s’instal·la a Telefónica

drons

También puedes leer este artículo en: Español

Recull diari d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • Google continua ampliant la cobertura territorial del seu núvol i s’associa amb Telefónica per obrir a Madrid la setena regió europea de centres de dades, fent servir la infraestructura de l’operadora espanyola. Aquesta ja té un acord semblant amb Microsoft per allotjar el núvol Azure i un altre amb Amazon per vendre els serveis del seu núvol AWS als clients empresarials. D’aquesta manera, Telefònica ja està aliada amb els tres gegants ianquis d’aquest mercat. Tanmateix, també declara donar suport a la iniciativa franco-alemanya Gaia-X de plataforma neutra de núvol sota sobirania europea, però sense concretar la participació, mentre l’alemanya Deutsche Telekom i la francesa Orange ja s’hi han implicat formalment. L’interès dels gegants digitals en escampar servidors pel món es deu a la conveniència d’aproximar físicament les dades al lloc on seran generades, processades i consumides, quelcom que ara té relativa importància amb la 4G, però serà fonamental quan es generalitzi la 5G.

  • Microsoft ha publicat aquesta setmana l’actualització mensual de seguretat per a Windows 10 més important de la seva història: resol 129 vulnerabilitats (11 qualificades de crítiques) d’Internet Explorer, Edge, Office, Windows Defender i Visual Studio, entre altres. Microsoft distribueix aquesta mena d’actualitzacions el segon dimarts de cada mes des de 2003. En canvi, Apple mai ha aplicat un cicle tan rigorós: la versió 10.4 de macOS va rebre 12 actualitzacions amb un interval mitjà de 82 dies, que es va situar entre els 50 i els 60 dies entre macOS 10.8 i 10.12 i des de macOS 10.13 està lleugerament per sobre dels 30 dies. iOS, el sistema operatiu dels iPhones, també ha accelerat les actualitzacions: l’actual iOS 13 n’ha rebut una cada 17 dies des que va sortir, fins a un total de 14, inclosa la 13.5 que introdueix les API per a les aplis oficials de rastreig de contactes infectats de coronavirus.

  • Un tribunal de Liverpool ha condemnat a tres anys de presó un individu per haver calat foc a una antena de telefonia mòbil el dia 5 d’abril. Michael Whitty, de 47 anys, ja acumulava 29 condemnes anteriors per altres delictes i assegura que aquesta vegada ho va fer perquè la torre, que va estar 11 dies fora de servei, era de 5G i creu -com Miguel Bosé- que aquesta tecnologia contribueix a propagar la Covid-19. El Regne Unit ha estat escenari de nombrosos atacs incendiaris a torres de telecomunicacions, però curiosament els britànics són els que menys creuen que hi hagi relació entre el coronavirus. La dada interessarà especialment Cellnex (amb seu a Barcelona, però controlada per la família Benetton) i Telxius (la filial d’antenes de Telefónica, participada també per KKR i Amancio Ortega). Entre les dues porten gastats 3.000 milions d’euros comprant torres a Europa en el que va d’any. Tot i això, on els piròmans d’antenes no donarien abast és a la Xina: està previst que a final d’any n’hi hagi 600.000 només de 5G.Segons la patronal EWIA a Europa n’hi ha 143.000 entre totes les tecnologies.

  • Dos nous usos dels drons durant el confinament i la desescalada. La bibliotecària escolar de Christiansburg, a l’estat nord-america de Virgínia, ha convençut Wing, filial de Google, perquè els seus aparells portin els llibres en prèstec a casa dels alumnes confinats. Confia en que llegiran més si veuen que la lectura els arriba per l’aire. Per altra banda, l’empresa Airspace ha començat a oferir a municipis i cossos policials un software que analitza les imatges de vídeo captades pels seus drons i determina si les persones que hi ha en el lloc que sobrevolen estan respectant la distància de seguretat i porten posada la mascareta. Igual que les càmeres tot just desplegades per Telefónica a les platges de Barcelona, no fa servir reconeixement facial, però això no ha evitat que allà alguns defensors dels drets civils hagin posat el crit al cel. Aquí també pot haver-hi polèmica, després d’aquest article de La Directa sobre les noves càmeres urbanes de l’Ajuntament de Barcelona (que en aquest fil de Twitter ja discuteixen)

  • Sony ha mostrat com serà la nova videoconsola PlayStation 5. Porta processadors AMD amb una potència total de 10 teraflops, una unitat SSD de 825 GB de capacitat, àudio en 3D i gràfics de resolució 8K (bé 4K a 120 Hz) i sortirà a la venda cap a finals d’any. a The Verge han recollit els tràilers dels 24 jocs nous més destacats per a la PS5. És notable que hi haurà una variant sense lector de Bluray (com la que ja existeix per a la Xbox One S de Microsoft), que és viable perquè malgrat que els jocs pesen cada vegada més, el temps que cal per descarregar-los continua baixant.

  • Existeix una cafetera Nespresso per a cotxe que s’alimenta amb la presa de 12 V del vehicle. Confesso que no ho sabia: ho he descobert en aquest reportatge a la web de Seat sobre totes les coses que començarem a fer a dins del cotxe en l’era d.C. (després del coronavirus): veure pel·lícules i concerts en directe, o menjar coses més sofisticades que hamburgueses brossa. Un directiu de l’automovilística diu que l’interior dels futurs vehicles haurà de ser més higiènic i fàcil de desinfectar.

Hem comentat algun d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Recordeu que us podeu subscriure al podcast de l’espai en les plataformes habituals.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.