fbpx

Com pot afectar Facebook el boicot d’anunciants que no el troben prou dur contra el discurs d’odi?

mark_zuckerberg_facebook
EP Press conference.Antonio TAJANI, EP President following the meeting with Mark Zuckerberg, founder and CEO of Facebook

Com pot afectar el negoci de Facebook aquest boicot dels anunciants?

Relativament. Pensa que Facebook -que també inclou Instagram- té vuit milions d’anunciants, però la majoria són petites i mitjanes empreses que li aporten tres quartes parts dels 70.000 milions anuals, que per cert no són beneficis sinó facturació bruta. Les 120 grans marques que han retirat fins ara la publicitat només representen la quarta part del negoci. No dic que no sigui important: l’operadora Verizon es va gastar l’any passat un milió i mig de dòlars a Facebook i un altre mig milió a Instagram. Però el mercat no sembla gaire afectat: sí que la cotitzaciCó de FB va caure un 8% divendres, però a aquesta hora ja ha recuperat més d’un 1,5%. La màquina de fer diners ha passat moments pitjors, com fa dos anys quan va perdre un 19% del valor quan Zuckerberg va prometre que respectarien la privadesa després de l’escàndol de Cambridge Analytica.

Deixa’m ser encara una mica més cínic: aquestes grans empreses com Unilever i Procter & Gamble han de retallar igualment la despesa publicitària per la crisi i aquest boicot els ha donat una excusa ètica per fer-ho. De fet, anunciants com Starbucks i Coca-Cola no han retirat la publicitat només de Facebook sinó de totes les xarxes socials. I per una altra banda, no veig milions d’usuaris esborrant dels seus mòbils les aplicacions de Facebook, Instagram i WhatsApp, que és el que li faria mal de debò a Zuckerberg.

—-

Una mascareta que pot estalviar la meitat de la despesa de la Generalitat.

La despesa en mascaretes, esclar. Es diu ALEU, en honor a la doctora Dolors Aleu, primera dona llicenciada en Medicina de l’estat, i l’han dissenyat el Col·legi de Metges de Girona, el centre tecnològic Eurecat i un consorci d’empreses catalanes per tal que sigui reutilitzable canviant-li només els cartutxos de màxima protecció FFP2 o FFP3. El president Quim Torra ha visitat aquest matí la seu d’Eurecat a Cerdanyola per conèixer la mascareta i altres projectes contra la Covid on el centre està implicat, com els assajos de materials tèxtils per comprovar l’eficàcia contra el virus, l’ús d’intel·ligència artificial per detectar la propagació de la pandèmia amb les aigües residuals o els productes plastrònics per interactuar amb ascensors o portes sense haver de tocar-les.

Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.