TikTok, a la corda fluixa als Estats Units. El govern de Trump es planteja prohibir-la

Per què Tik Tok fa això? El seu cas és el mateix que el de Facebook, Twitter i Google?
No, en absolut. Per començar, TikTok tenia només 150.000 usuaris a Hong Kong al setembre, de manera que no perd gran cosa renunciant-hi, considerant que l’aplicació porta més de 2.000 milions de descàrregues a tot el món. Més mal li està fent la recent prohibició a la India, precisament per ser d’origen xinès.
S’exposaria a perdre molt més si mantingués el servei a Hong Kong, perquè si ByteDance l’empresa xinesa que hi ha al darrere de TikTok, es negués a cedir dades dels usuaris al govern xinès i a acceptar la censura de contingut, li tancarien Douyin, l’aplicació equivalent de TikTok que té a la Xina Continental i que sí està supervisada pel govern.
Per altra banda, si ByteDance acceptés la censura del govern xinès estaria donant arguments a l’americà per prohibir-la. En canvi, Facebook, Twitter i companyia no tenen aquest dilema perquè ja estan prohibides a la Xina.
Sigui com sigui, el fenòmen TikTok sembla imparable. Facebook porta un any i mig intentant copiar-lo sense èxit amb una aplicació de vídeos breus anomenada Lasso que tancarà aquest divendres per centrar-se en un altre clon de TikTok, la funció Reels incorporada dins d’Instagram. I n’estan sortint d’altres encara amb més barra, com Zynn, que a més de copiar l’aspecte i el funcionament de TikTok, també ha agafat els perfils de molts usuaris i tots els vídeos que contenen. Com que a sobre tenia tota la pinta d’una estafa piramidal, Google ja l’ha retirada del catàleg Play Store d’aplicacions per a mòbils Android.
Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.