fbpx

A Kènia, internet ja cau del cel

loon_google_kenia

Twitter prepara funcions de pagament

És possible que d’aquí a una temporada calgui pagar per tenir algunes opcions a Twitter. Fins ara Twitter viu de vendre anuncis i llogar les dades que acumula, però podria acabar oferint una modalitat de subscripció per accedir a contingut exclusiu o tenir serveis com alertes informatives o analítica avançada de la difusió dels tuits. Posats a especular, Twitter també podria limitar als usuaris que paguin el seguiment de seguir alguns perfils, i fins i tot partir-se els ingressos amb els autors dels tuits. Això estaria molt bé perquè ara no hi ha manera de rendibilitzar directament la informació que un publica a Twitter.

Encara no hi ha gaire detalls. Tot surt d’un anunci que Twitter ha posat a la seva xarxa interna buscant enginyers que vulguin incorporar-se a un equip nou, anomenat Gryphon, que treballarà en una plataforma de suscripcions en col·laboració amb l’equip existent de Pagaments. Ja ho anirem veient.

A Kènia, Internet ja els cau del cel

Concretament, de 35 globus aerostàtics que l’empresa Loon, filial de Google, ha desplegat a 12.000 metres d’alçada sobre una regió de 50.000 kilòmetres quadrats al centre i l’oest del pais africà. Els globus transporten antenes de l’operadora Telkom Kenya i els abonats reben servei 4G amb una velocitat de baixada de gairebé 20 megabits per segon, més que suficient per navegar per la web, fer videotrucades i veure vídeo en streaming. Sense anar més lluny, segur que més d’un oient català voldria tenir aquesta velocitat d’internet rural.

Google ja havia fer servir els globus l’any passat a Perú per donar cobertura d’emergència Telefónica en 48 hores a les regions més afectades pel terratrèmol, i a Puerto Rico amb AT&T després del pas de l’huracà Maria, però el cas de Kenia és el primer d’ús comercial. La cobertura amb globus permet arribar a zones rurals on les telefòniques mai els serà rendible fer rases per tirar fibra òptica i instal·lar antenes de mòbil. A més, la cobertura de cada globus és 200 vegades més àmplia que la d’una antena. L’inconvenient és que els globus tenen una vida més curta, amb un màxim de sis mesos. Però Google ja té un sistema per anar enlairant-ne de nous i els algoritmes per fer-los maniobrar en vol, tant per fer-los arribar des d’Estats Units a Kènia com per mantenir estable la xarxa quan ja són allà.


Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.