fbpx

Un error de Facebook atura Spotify, Tinder, TikTok i Pinterest

samrtphones-use
rawpixel / Pixabay

Aquestes aplicacions i moltes altres han deixat de funcionar durant tres hores aquesta matinada (hora nostra) per un defecte en el codi de Facebook que inclouen. En concret es tracta del servei que permet identificar-se fent servir el perfil d’usuari de la xarxa social, una funció que fan servir moltíssimes aplicacions de tercers. El problema ja està resolt, però ha afectat la majoria dels usuaris d’iPhone i iPad, fins i tot els que no tenen instal·lada l’aplicació de Facebook i els que mai entren enlloc amb el perfil de Facebook.

No és la primera vegada. A primers de maig ja va passar el mateix. Aquests incidents demostren que moltíssims creadors d’aplicacions fan servir les eines de programació de Facebook als seus productes, no només per la funció d’identificar-se, sinò també perquè en el mateix paquet els proporcionen estadístiques d’ús. Dades que la xarxa social també es queda ella per rastrejar l’activitat dels usuaris, siguin o no usuaris seus. Per això sempre és bona idea usar alguna aplicació que neutralitzi aquest rastreig sistemàtic.

Google presumeix de l’èxit d’Android, però tampoc n’hi ha per tant

Android és el sistema operatiu més popular del món. Però ja que parlàvem de creadors d’aplicacions, per a ells té un inconvenient que s’anomena fragmentació: la quantitat de versions diferents d’Android que hi ha en funcionament als telèfons dels usuaris, cadascuna amb les seves prestacions, de manera que els programadors les han de tenir totes en compte si volen arribar al màxim nombre de telèfons.

Per això s’entén que Google presumeixi ara de que Android 10, la versió actual del sistema, ja està instal·lada en 100 milions de dispositius cinc mesos després de sortir. Aquesta adopció està molt bé tractant-se d’Android, perquè és un 28% més ràpida que la que va tenir la versió anterior. Però 100 milions d’aparells són només el 4% dels 2.500 milions que hi ha en funcionament, i molt poca cosa si ho compares amb el 81% dels iPhones en servei que tenen instal·lada la versió més recent d’iOS, la 13. Esclar que Apple ho té molt més fàcil: s’ho fa tot ella i només té uns quants models de telèfon, mentre que el parc d’aparells amb sistema Android és infinitament més divers.


Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.