fbpx

Apple guanya la batalla legal per estalviar-se 13.000 milions d’euros en impostos a Irlanda

apple

Apple ha trobat 13.000 milions d’euros sota la catifa d’un tribunal de Luxemburg.

Fa dos anys, la Comissió Europea va decidir que Apple havia de pagar aquesta quantitat a les autoritats fiscals d’Irlanda en concepte d’impostos que suposadament s’havia estalviat gràcies a un tracte massa favorable i injust cap als altres estats on ven els seus productes. L’empresa i el govern irlandès, que insistia que Apple no els devia res, van apel·lar a la justícia i avui el Tribunal General de l’Unió ha sentenciat a favor seu, perquè la Comissió no ha acreditat que hi hagi cap avantatge competitiu. Els diners estaven en dipòsit però Apple encara no en podrà disposar perquè la Comissió Europea apel·larà a la instància superior, el Tribunal de Justícia de l’Unió.

En tot cas, a Apple ja li va bé tenir part dels seus diners a Europa, perquè si els repatriés als EUA pagaria més impostos, mentre Donald Trump no els abaixi com Tim Cook li demana.

Sigui com sigui, Apple podrà fer servir una part dels diners per pagar els 500 milions de dòlars que també des d’avui i fins al mes d’octubre poden reclamar tots els compradors de qualsevol iPhone 6, 6s i 7 per compensar la pèrdua de rendiment que Apple els va imposar sense avisar-los amb una actualització del sistema operatiu que frenava el processador per allargar la vida de la bateria. En aquell moment es va acusar la marca de fer-ho per induir els usuaris a canviar de telèfon i d’aquí aquesta multa.

Les línies de telèfon mòbil ja no donen més joc i ara es tracta de connectar altres coses.

Vodafone ha presentat avui el Curve, un petit dispositiu connectat per tenir localitzat qualsevol objecte on el posis, sigui una maleta, les claus, la motxilla del teu fill o el collar del teu gos. La bateria carregable li dura set dies i a l’aplicació mòbil pots rebre alertes quan surt del perímetre que hagis establert. L’aparell amb connexió mòbil i el servei costen tres euros al mes. Vodafone ja venia localitzadors i altres objectes connectats d’altres marques com Alcatel i Samsung, però aquest és el primer que treu amb marca pròpia.

Segurament és un indicador de l’interès de les operadores per anar més enllà dels telèfons. Ara a l’estat hi ha gairebé vuit milions d’objectes connectats, el 35% amb Vodafone i el 33% amb Telefònica. La majoria són d’empresa, com comptadors d’energia o vehicles, i per cadascun d’ells hi ha gairebé set telèfons. Però tots els pronòstics diuen que en el futur la proporció s’invertirà i al món hi haurà entre cinc i deu objectes connectats per cada telèfon, o sigui que les companyies tenen molt de camp per córrer.


Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.