fbpx

Perilla la venda de TikTok | Fortnite contra Apple | Debacle immobiliària | Orange encén la 5G | No estem preparats per l’escola virtual | Nou Flight Simulator

Després de l’aturada del mes d’agost, el primer recull d’actualitat tecnològica té un aire retrospectiu per incloure alguns dels temes més destacats d’aquestes setmanes.

  • El primer dels tecnoserials de les vacances és la venda de TikTok. El govern Trump amenaça amb prohibir el servei als EUA si el seu propietari xinès Bytedance no el ven a una empresa ianqui abans del 20 de setembre. Hi ha dos compradors interessats: l’empresa de software Oracle i una aliança entre Microsoft i els supermercats Walmart. Però avui el govern xinès ha Apple ficat cullerada: es reserva el dret a blocar operacions de venda com aquesta si inclouen tecnologia d’intel·ligència artificial, per considerar-la potencialment de ‘doble ús’.
  • El segon tecnoserial fa referència a l’App Store. Epic Games (Fortnite) ha demandat Apple perquè troba excessiu el 30% de comissió que el fabricant de l’iPhone cobra per totes les transaccions (compres, subscripcions, serveis) fetes amb les aplicacions. Apple ha respost no només retirant Fortnite del catàleg (ja no pots instal·lar l’apli de nou, ni actualitzar-la si ja la tens), sinó també suspenent el compte de desenvolupador d’Epic Games. Altres empreses com Spotify i Amazon fa anys que se’n queixen també. Però curiosament Google i Facebook cobren del 50 al 80% de la publicitat que gestionen en mitjans digitals i d’ells no se’n queixa ningú.
  • Arriben les compres d’empreses impulsades pel nou panorama de telefeina (des d’avui adopto aquest terme proposat per Josep Maria Ganyet) provocat pel coronavirus. Cisco ha comprat la firma BabbleLabs de tractament digital d’àudio per incorporar la seva tecnologia al servei de Cisco Webex. Promet eliminar els sorolls de fons en les videoconferències, fent servir la intel·ligència artificial per centrar-se en la veu de l’orador, parli l’idioma que parli. A la sessió de presentació, el responsable de Cisco va assegurar que les reunions virtuals no són només un pedaç temporal, sinó que les hauríem de preferir perquè amb prou qualitat multipliquen per 10 la productivitat d’una reunió presencial.
  • Tal com alguns sospitàvem ja al mes de març, l’adopció de la telefeina ja representa un problema per a les immobiliàries, especialment les d’espais comercials. Pinterest ha renunciat a ocupar els 45.000 metres quadrats d’oficines que havia reservat per la nova seu a San Francisco i haurà de pagar una penalització de 75 milions d’euros per haver-se desdit. Al barri londinenc de Shoreditch, on es concentraven moltes empreses incipients britàniques, ja sobra espai perquè els emprenedors treballen per Zoom des de Lisboa i els inversors ho fan des de les seves finques rurals. EL fenòmen també afecta l’espai residencial: a Manhattan s’han buidat més de 13.000 pisos. Algun dia haurem de parlar del cas de Barcelona, on la bombolla de startups té un component molt important de promoció immobiliària.
  • També relacionat amb el lloguer d’espais de negocis: el coronavirus està accelerant el declivi general dels centres comercials (malls) situats a les afores de les ciutats. Simon Property, un dels principals promotors mundials d’aquesta mena de recintes, està negociant amb Amazon perquè el gegant del comerç electrònic ocupi amb magatzems de distribució de proximitat els metres quadrats que han quedat lliures amb el tancament de les botigues Sears i JC Penney. Un dels atractius són els amplis aparcaments que solen envoltar els centres comercials.
  • D’aquçi a pocs dies hi haurà a l’estat una segona opció de cobertura 5G. Després de més d’un any amb Vodafone oferint el servei en solitari, Orange Espanya encendrà aquest setembre la seva xarxa 5G en cinc capitals: Barcelona, Madrid, València, Sevilla i Màlaga. L’operadora francesa ho atribueix a l’interès dels consumidors i a la disponibilitat de terminals assequibles. Inicialment l’abast serà limitat i, com en el cas de Vodafone, en modalitat NSA (Non Stand Alone: ràdio 5G sobre xarxa troncal 4G). El més probable és que MásMóvil, que fa servir la xarxa d’Orange, comenci a vendre també 5G ben aviat. D’aquesta manera, Movistar (de Telefónica), que sempre ha dit que preferia esperar a 2021 per tenir 5G ‘autèntica’, quedaria de moment com a única operadora sense 5G a l’estat.
  • Si la tornada dels escolars a les aules acaba sent en format virtual, no estem en bona posició. La plataforma ucraïnesa de teleformació Preply ha comparat el nivell de preparació de 30 estats de l’OCDE en matèria d’ensenyament a distància, i l’estat espanyol surt a la cua, en la posició 24 amb una puntuació de 33 sobre 100. El cas és que Espanya té la cinquena internet més ràpida, amb una velocitat mitjana de gairebé 133 megabits per segon, però el preu de la connexió ens penalitza i ens fa caure fins al catorzè lloc. Encara pitjor que l’accessibilitat a Internet és l’accessibilitat a l’educació en el seu conjunt. Per una banda, només hi ha ordinador al 78,4% de les llars espanyoles, i per l’altra, l’estat només dedica a educació menys del 22% del PIB, molt per sota del 43% de Suècia i Dinamarca i fins i tot menys que Mèxic, que és l’ultim país classificat. Aquesta dada és important perquè determina quins recursos telemàtics podran oferir les escoles als mestres i als alumnes en cas que calgui.
  • El llançament de programari d’aquest estiu ha sigut el de la nova versió del mític Microsoft Flight Simulator. El realisme dels escenaris amb resolució 4K es tal que molts usuaris s’han afanyat a sobrevolar les ciutats on viuen i mostrar-ho a YouTube (Barcelona | Girona | Tarragona). Aquí ha una detallada anàlisi dels aspectes tècnics del nou Flight Simulator (basat en Azure i Bing Maps). I per als nostàlgics com un servidor, aquest vídeo recull l’evolució gràfica del simulador des de 1982. Només vaig fer servir la versió de 1989 i no sóc usuari de videojocs, però estic considerant seriosament comprar-me una Xbox per poder volar amb la versió actual del programa.

Amb la brevetat deguda he comentat alguns d’aquests temes a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit, que avui ha tornat a l’antena de Catalunya Ràdio amb nou format i mantenint la periodicitat de dilluns a divendres.

Si no podeu escoltar-lo en directe, recordeu que us podeu subscriure al podcast de l’espai en les plataformes habituals.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.