fbpx

Ens estem quedant sense números de telèfon de nou xifres

teclat_telèfon_fix

L’Albert Cuesta ens avança els titulars de l’actualitat tecnològica. Bona nit, Albert.

Bona nit, Kilian. Avui tenim un combinat de telecomunicacions.

. Telefónica no vol quedar com l’última operadora en oferir 5G aquí. Avui ha promès que abans de final d’any encendrà la seva xarxa 5G a l’estat, amb una cobertura del 75% de la població.

. Samsung li ha agafat el gust a vendre mòbils desplegables. Avui ha presentat el tercer model, el Galaxy Z Fold2, que té 5G, més pantalla que el Fold original i costa 2.000 euros.

. Anem camí d’exhaurir els números de mòbil de nou xifres, i no és perquè els humans no parem de comprar telèfons, sinó perquè cada vegada hi haurà més màquines connectades.

Després ens expliques això dels números de mòbil.
——-

Tornem a saludar l’Albert Cuesta. Deies al sumari que ens estem quedant sense números de telèfon de nou xifres.

Doncs sí. Sabeu que la numeració dels mòbils té nou xifres, que sobre el paper permeten 1.000 milions de combinacions, menys una. Però per raons pràctiques ja fa uns anys que es van haver d’habilitar els números que comencen per set, que algunes companyies ja estan assignant.

En realitat queden lliures 71 milions de números de mòbil amb el sis i n’hi ha reservats 50 milions més amb el set, però amb aquests 121 milions en total no n’hi haurà prou per atendre tots els nous aparells com alarmes, cotxes, comptadors i màquines d’autovenda, que s’espera connectar en els anys que vénen. Ara a l’estat hi ha 15 milions de línies assignades a objectes, però es preveu que abans de 2030 s’hauran multiplicat gairebé per 10, arribant als 145 milions.

Per això la CNMC, el regulador estatal de telecomunicacions, ha demanat a les operadores que abans d’un any deixin de fer servir números de telèfon mòbil per a les línies de connectar objectes, i adoptin un nou rang de números de 13 xifres que començaran per 59.

Amb això les companyies tindran capacitat per a 50.000 milions de línies, que ja els dóna més marge per repartirse’ls, oi?


Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.