fbpx

Hackers ataquen l’Hospital Moisès Broggi: Com ho van fer?

hospital_moises_broggi_ciberatacs_ciberseguretat

Albert, quins titulars de tecnologia proposes per avui?

Doncs et puc explicar que els mòbils de pantalla completa de debò ja són aquí, perquè ZTE n’ha presentat un que no li cal cap forat ni pestanya per a la càmera de selfies perquè la porta a sota de la pantalla.

O que els confinaments han obligat Google Maps a modificar l’algoritme de càlcul del temps de trajecte, prioritzant l’historial de les dues últimes setmanes.

Però em temo, Kilian, que segurament voldràs que et doni detalls que he anat sabent del ciberatac a l’hospital Broggi.

I tant. Cap al final del programa en parlem.
———-
Què més ens pots explicar d’aquest ciberatac?

Doncs que tot i l’enrenou, podria haver sigut pitjor. Segons diu l’Agència de Ciberseguretat, el segrest ha afectat el funcionament dels sistemes de l’hospital, però els atacants no s’han endut cap dada dels pacients, com està passant darrerament en altres casos. En el mercat del ransomware s’està imposant la doble extorsió: et xifro les dades però abans me n’enduc una còpia sense xifrar i t’amenaço amb fer-les públiques si no em pagues un suplement.

Sigui com sigui, els ciberatacs a hospitals estan a l’ordre del dia, aprofitant que es tracta d’instal·lacions crucials en temps de Covid. Fa uns mesos uns hackers van atacar els sistemes de l’alemanya Fresenius, la principal empresa europea de sanitat privada, que aquí és propietària de Quiron Salud. En aquell cas van fer servir el programari Snake. En canvi, a l’hospital Moisès Broggi l’han atacat amb un altre que es diu Avaddon.

Ens diuen que l’hospital no ha pagat cap rescat. Això sol ser així?

Igual que en els segrestos de persones, en els de dades les autoritats sempre aconsellen no pagar el rescat. Per dos motius: no tens cap garantia que els delinqüents compleixin la seva paraula i si pagues et signifiques com a vulnerable i candidat a que et tornin a extorquir.

De tota manera, també se sap que algunes companyies asseguradores de riscs informàtics prefereixen negociar un rescat a la baixa i pagar-lo, perquè els surt més a compte que pagar el cost de recuperació del sistema. No sembla que sigui aquest el cas de l’hospital Broggi, però.

Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.