fbpx

Telefeina extrema | Quan sortiran els iPhone 12? | Orange encèn la 5G a Barcelona | Ford renova Sync | Samsung encantada amb Trump | La Xina deixa les criatures sense Scratch

También puedes leer este artículo en: Español

Recull diari d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • Glenn Weiss és un realitzador nordamericà de TV que ha guanyat premis Emmy. La seva feina més recent ha sigut la convenció del Partit Demòcrata que ha formalitzat la candidatura de Joe Biden i Kamala Harris. Però l’ha hagut de fer des de casa. La seva dona ha publicat a Facebook una foto de Weiss realitzant des de la saleta 58 càmeres distribuides per tots els EUA. I nosaltres pensant que fer telefeina amb un ordinador, una connexio a Internet i Zoom era difícil.
  • Apple presentarà un dia d’aquests (la setmana del 12 d’octubre?) quatre nous models d’iPhone 12. Està per veure quan es podran comprar. Segons Bloomberg sortiran abans els dos menys cars: el de 5,4 polzades i el bàsic de 6,1 polzades. En canvi, DigiTimes diu que primer sortiran els dos models de 6,1 polzades (el bàsic i el Pro), mentre el de 5,4 i el Pro de 6,7 polzades trigaran més perquè la producció de les plaques base va començar més tard.
  • Per evitar la sindrome d’abstinència entre els fidels d’Apple, acostumats a la seva dosi anual de mitjans de setembre, s’espera que abans, potser demà, la marca presenti via nota de premsa l’Apple Watch 6 i nous models d’iPad. Però també hi ha qui diu que hi haurà una keynote virtual.
  • Confirmant el que Ignacio del Castillo va avançar fa unes setmanes a Expansión -i que va provocar un anunci preventiu per part de Telefónica-, Orange ha encès avui la seva xarxa 5G a Barcelona i altres quatre capitals de l’estat. La cobertura inicial és del 30% de la població, per sota de l’avinguda Diagonal i als barris de Gràcia, Clot i Meridiana, a més de Mercabarna. Els equips que es fan servir aquí són d’Ericsson, com a Madrid. Totes les tarifes mòbils i convergents de contracte d’Orange inclouen ara servei 5G, sempre que tinguis un terminal compatible i et trobis dins de la zona de cobertura. Dissabte vaig escriure sobre les limitacions d’aquests primers desplegaments.
  • Ford ha presentat la nova versió de Sync, el seu sistema d’informació i entreteniment a bord, que s’estrenarà en l’elèctric Mustang Mach-E, amb una luxosa pantalla tàctil de 15,5 polzades que recorda la de 17 dels Tesla, però inclou un botó físic per evitar que els menús virtuals et distreguin. El disseny gràfic també millora molt respecte a l’actual Sync 3 (que és funcionalment excel·lent, però sempre m’ha semblat que té aspecte de maqueta pendent d’acabar) i resol el dilema habitual mostrant Android Auto (o Apple CarPlay) en una meitat de la pantalla y Sync en l’altra. El nou Ford Sync també gestiona automàticament les actualitzacions… però no es podrà instal·lar en els cotxes actuals equipats amb Sync 3, en una mostra de la diferència entre la indústria electrònica i la de l’automòbil.
  • A Samsung li ha tocat la loteria amb el boicot de Trump a les xarxes de Huawei: l’operadora nord-americana Verizon ha adjudicat a la firma coreana un contracte de 5.500 milions d’euros per desplegar xarxes fins a finals de 2025. És gairebé el 3,5% de tota la facturació de Samsung en xarxes durant 2019. La damnificada principal en aquest cas sembla ser Nokia Networks, però sempre pot optar a un tros del pastís de 2.000 milions de dòlars (gairebé 1.700 milions d’euros) que les telecos ianquis d’àmbit rural s’hauran de gastar per canviar els equipaments xinesos (Huawei i ZTE) que tenen instal·lat. Com és natural, han demanat subvencions federals.
  • Per la seva banda, el govern xinès comtinua amb la depuració de tecnologies occidentals. Des del 20 d’agost ja no es pot accedir des de la Xina a la web del MIT sobre el llenguatge Scratch, que gairebé 60 milions de nens i nenes de tot el món (el 6% a la Xina) fan servir per aprendre programació. L’excusa és que hi ha projectes fets amb Scratch que inclouen contingut fals sobre la Xina (en concret, que Hong Kong, Macau i Taiwan surten com a estats independents), però cal aprofitar qualsevol ocasió per adoctrinar les criatures, sobretot si tens una alternativa local a Scratch anomenada Code Mao.

Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Recordeu que us podeu subscriure al podcast de l’espai en les plataformes habituals.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.