fbpx

Android 11 ja és aquí | Yoigo porta la 5G a comarques | Trump ensorra els mòbils de Huawei | Quant costa carregar un cotxe elèctric

Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • Google ha publicat avui el sistema operatiu Android 11 en la seva versió estable, que inclou més control dels permisos a les aplicacions, millores de les notificacions, notificació de contactes Covid sense aplicació externa, Android Auto sense fils i suport de sèrie per a xarxes 5G i pantalles desplegables. Inicialment arriba als telèfons Pixel de la pròpia Google i a alguns models de Xiaomi, Oppo, OnePlus i Realme. Si teniu un telèfon recent i voleu saber quan li arribarà Android 11, en aquesta pàgina fan un pronòstic per cada marca segons l’historial previ d’actualitzacions.

  • La primera posició que Huawei va conquerir el trimestre passat en el rànquing mundial de fabricants de smartphones serà efímera. La firma xinesa ha comunicat als seus proveïdors coreans que l’any que ve preveu vendre només 50 milions d’unitats, un 74% menys dels 190 milions que espera vendre aquest 2020 (al 2019 van ser 240 milions). El motiu és que no en podrà fabricar més, perquè les sancions comercials dels EUA ja afecten la seva cadena de proveïment: les coreanes Samsung y SK Hynix deixaran de vendre-li xips la setmana que ve, quan entren en vigor les restriccions del govern Trump sobre la venda a Huawei de productes desenvolupats amb tecnologia nord-americana.

  • Fa uns dies us recomanava una entrevista a Wired on Irwin Jacobs, fundador de Qualcomm, opinava que no hi ha cap gran subministrador nord-americà d’equipament de xarxes de telecomunicacions mer manca de suport federal. Però no fa tant que sí n’hi havia, i més d’un. La canadenca Nortel va ser un gegant fins que va fer fallida l’any 2009. I aquest article recorda Lucent, amb orígens a Western Electric i els Bell Labs d’AT&T. Però al 2006 va ser comprada per la francesa Alcatel (res a veure amb els telèfons actuals amb aquesta marca, que fabrica la xinesa TCL). I encara la resultant Alcatel-Lucent va ser absorbida l’any 2016 per la finlandesa Nokia Networks. Aquest article recull el declivi de Lucent per acabar coincidint amb Jacobs en la reclamació de subvencions per al sector.

  • No ha trigat ni dos dies. Després que Orange activés dilluns el servei 5G en cinc capitals de l’estat, el grup MásMóvil ha anunciat avui l’encesa de la seva xarxa 5G per als clients de la seva marca Yoigo en 15 ciutats, incloses les previsibles Barcelona i València, però també L’Hospitalet de Llobregat. De fet, encara que el comunicat no l’esmenta, el mapa de cobertura de Yoigo també mostra cobertura de 5G activa en bona part de Sabadell. Els abonats de contracte que tinguin un telèfon compatible amb 5G no hauran de pagar cap suplement de tarifa. Una part del desplegament de MásMóvil es fa amb les antenes d’Orange, i l’altra amb la petita xarxa que la pròpia MásMóvil té desplegada en règim de proves, fet que explica que la comunicació de Yoigo parli de pruebas de servicio.

  • El Gobierno espanyol ha publicat avui el codi font de l’aplicació mòbil RadarCOVID per rastreig de contactes possiblement infectats de coronavirus. Compleix així el compromís de transparència que va manifestar en el llançament, i que 100 investigadors li van recordar fa uns dies amb un manifest. D’aquesta manera es podran dissipar dubtes com el relatiu a l’ús del GPS en telèfons Android quan se suposa que l’apli (creada per Indra) no geolocalitza els usuaris. En tot cas, les autoritats sanitàries de diverses comunitats autònomes es queixen de la feina que els està portant integrar RadarCOVID amb els seus sistemes de gestió i acusen el Gobierno d’aixecar massa expectatives sobre els terminis de desplegament.

  • El fabricant Wallbox de carregadors per a cotxes elèctrics ha comprat Electromaps, una aplicació que té una base de dades de 120.000 punts de recàrrega que 100.000 usuaris fan servir per localitzar-los i pagar el consum. El preu d’aquesta operació oscila entre els 15 i els 45 cèntims d’euro per kWh segons l’operador i la potència, que determina la velocitat de càrrega. Les dades procedeixen d’aquesta completa taula comparativa de tarifes.

Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.