fbpx

La bombolla dels neobancs | Falsos AirPods? OnePlus autèntics | nVidia compra ARM | SuperBikes via 5G

Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • La revelació de dijous sobre el projecte Onze de banc digital català, que vàrem recollir al Catalunya Nit, ha aixecat tota mena de malentesos, molts dels quals l’acusen directament d’enganyifa sense conèixer-ne els detalls. En realitat la iniciativa té molt de sentit, com resumeix aquest fil, però la seva viabilitat dependrà de si els promotors aconsegueixen recaptar prou capital. Per altra banda, Onze pretén néixer en un mal moment per als neobancs europeus en els que s’inspira.

  • No sou els únics que penseu que la majoria dels auriculars de botó sense fils són còpies dels AirPods d’Apple. El servei de duanes de l’aeroport JFK de Nova York va presumir el mes passat d’haver confiscat un carregament de 2.000 suposades falsificacions dels AirPods. Fins i tot van publicar un comunicat de premsa enorgullint-se d’haver protegit els ciutadans dels EUA. Però en realitat els auriculars eren autèntics, tot i que no d’Apple, sino de la marca OnePlus, que ha reclamat amb humor -quin remei- que els siguin retornats.

  • Apple ha convocat per demà dimarts la seva tradicional presentació de productes del mes de setembre, però sembla confirmar-se que encara haurem d’esperar per conèixer els iPhone 12, que seran protagonistes d’un acte específic d’aquí a unes setmanes, més a prop de la seva sortida al mercat. Segons Ming Chi Kuo demà veurem el nou Apple Watch 6, amb medició de la saturació d’oxígen en sang, i un nou iPad Air amb més pantalla, gràcies al desplaçament del lector dactilar TouchID al botó d’encendre l’aparell (com alguns smartphones de Sony i com el meu Samsung Galaxy S10e).

  • Per molt que els futurs iPhone 12 s’emportin tota l’atenció (són un dels motius principals per als recents i precipitats anuncis de noves xarxes 5G a Espanya), els formats innovadors cal buscar-los en altres marques. Per exemple, LG, sempre al caire d’abandonar el negoci dels telèfons però igualment disposada a oferir dispositius originals com el LG Wing, amb dues pantalles una de les quals gira 90 graus deixant al descobert la meitat de l’altra.

  • ByteDance, l’empresa xinesa que hi ha al darrere de TikTok, ha rebutjat l’oferta de Microsoft per comprar-li la seva activitat als EUA. Sembla que és Oracle qui s’emportarà l’operació abans que acabi el termini fixat per Trump abans de blocar el funcionament de TikTok als EUA. Reconec no entendre tant d’interès per TikTok, sobretot des que el govern xinès es va reservar el dret a vetar l’exportació de la seva tecnologia d’IA, que és el veritable actiu de la firma, no les dades dels usuaris. Sospito que els motius són bàsicament financers: dos dels inversors de ByteDance, Sequoia Capital i General Atlantic, són ianquis.

  • Per si dubtaveu de l’impuls que la pandèmia ha suposat per al comerç electrònic: Amazon ha anunciat que contractarà 100.000 empleats més per als seus magatzems dels EUA i Canadà. L’empresa de Jeff Bezos va acabar el primer semestre amb gairebé 877.000 empleats en plantilla. I les vacants no es limiten als mossos de magatzem amb salaris justets i condicions laborals dures: a primers de mes, Amazon va anunciar 33.000 llocs per a personal administratiu i de TIC.

  • nVidia ha comprat la firma britànica ARM a la japonesa Softbank per 40.000 milions de dòlars. És l’operació més gran de la història del mercat de xips i reunirà sota la mateixa propietat (SoftBank passa a ser l’accionista principal de nVidia) les dues tecnologies amb més futur del sector: els xips gràfics de nVidia que es fan servir per a intel·ligència artificial, conducció autònoma i supercomputació, i els dissenys estàndard d’ARM que impulsen tots els dispositius mòbils, deixant els x86 d’Intel com a productes de no gaire valor afegit. Tot i això, faltarà veure si la compra arriba a bon port: el govern britànic ja ha dit que s’ho vol mirar.

  • El Circuit de Catalunya a Montmeló acollirà el cap de setmana que ve una prova del mundial de SuperBikes, però la pandèmia obligarà a fer-la sense públic. Tot i això, els aficionats al motor podran seguir-la de més a prop que mai gràcies a la 5G. TV3 combinarà en la retransmissió pel canal Esport3 el senyal institucional de l’empresa Dorna amb cròniques i entrevistes en directe que els redactors de la casa no faran amb càmeres convencionals, sinó amb telèfons mòbils 5G de Huawei i Samsung connectats a una antena 5G provisional que Vodafone ha instal·lat al Circuit. És més, ni tan sols la realització d’aquestes imatges serà convencional, sinó que es farà directament al núvol, de manera que el realitzador, el tècnic de so i l’operador que llançarà els vídeos treballaran des de casa. A més, a la recta de meta del Circuit s’han instal·lat dues càmeres especials. Una és de 360 graus, que oferirà imatges esfèriques que els espectadors podran veure al canal de YouTube de la tele. I l’altra és una càmera muntada sobre un braç robòtic creat per l’UPC i que serà controlat amb la mirada per una persona paralítica des de l’Institut Guttmann de Barcelona, també gràcies a una connexió 5G. Finalment, els aficionats podran descarregar des de mitjans de setmana l’aplicaciò mòbil Experiència 5G de la Mobile World Capital i el Departament de Polítiques Digitals, per accedir a tot aquest contingut i també per veure alguns pilots de motos en realitat augmentada, fent comentaris a la saleta de casa teva.

Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.