fbpx

Ni Siri ni Alexa: Google Assistant ja entén el català

Un aparent descuit de Google deixa al descobert que l’empresa ja té molt avançada la versió en català de Google Assistant, que podria ser la primera majordoma digital que parli el nostre idioma. De moment, ja l’entén perfectament.

Fins ara, els usuaris catalanoparlants de serveis digitals no podem interactuar verbalment amb cap de les majordomes digitals del mercat fent servir la nostra llengua. Tant Siri d’Apple com Alexa d’Amazon i Assistant de Google admeten un nombre molt limitat d’idiomes entre els que no hi ha ni el català ni molts altres amb milions o desenes de milions de parlants.

Afortunadament, sembla que aquesta minorització de les llengües no hegemòniques en l’entorn digital acabarà aviat. Per una banda sabem que Apple, tot i que en una fase molt incipient, contempla el català entre els futurs idiomes de Siri. Per l’altra, que Amazon permet que els usuaris d’Alexa l’entrenin en diversos idiomes fent servir una skill. I finalment, que Google va contractar fa mesos una agència de serveis lingüístics per recollir enregistraments d’usuaris en català per al seu Assistant, ampliant el procés que va portar a terme fa uns anys amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; i que des de fa unes setmanes, gràcies a les gestions fetes per la Fundació puntCAT, el traductor de Google ja funciona en català. Però fins ara, cap dels tres gegants digitals s’ha volgut comprometre a una data de llançament comercial del seu respectiu assistent digital en català.

Ara bé, gràcies a un procediment una mica peculiar, he descobert que Google ja té molt avançada l’adaptació al català d’Assistant, fins al punt que he pogut fer-la servir. En el vídeo següent podeu comprovar com interactuo amb ella fent servir un Huawei P30 Pro.

Com veieu, puc invocar manualment Google Assistant, que em saluda en català i em proporciona respostes a preguntes verbals de diversos tipus, des de l’edat d’un personatge popular fins a la cotització d’una empresa a la borsa, passant per la previsió meteorològica en una localitat concreta o una operació matemàtica.

També podeu veure que el diàleg és asimètric, doncs de moment Assistant és muda: jo li faig les preguntes parlant i Assistant em contesta mostrant-me la informació a la pantalla, però no verbalment com sí fa, posem per cas, en espanyol o en anglès. Entenc que si Google no ha fet pública la disponibilitat d’Assistant en català és perquè encara treballa en la part de la resposta parlada. Igualment, tampoc es pot invocar Assistant amb la veu (dient ‘OK Google’) ni funciona la possibilitat de controlar amb la veu dispositius externs o la d’obrir aplicacions del dispositiu (tot i que, com s’observa al final del vídeo, sí que sap obrir el navegador del telèfon quan li demanes un contingut que identifica com a pàgina web.

En tot cas, aquests serrells no semblen gaire difícils de resoldre quan ja es té feta la part complicada, que és interpretar el llenguatge natural. N’estarem pendents.

Proveu-ho vosaltres mateixos

Si voleu estrenar Google Assistant en català podeu fer-ho, però el procediment no és gens evident. A la configuració del vostre perfil de Google no podreu triar per a Assistant l’idioma català, seguireu veient només els idiomes que funcionen completament i ja són públics, entre els que no hi ha el català. Però si desvinculeu el telèfon del vostre compte de Google, Assistant adoptarà l’idioma en que teniu configurat l’aparell, i si aquest és el català, hi podreu interactuar com ho he fet jo.

Com és natural, esborrar del telèfon el compte de Google farà que deixin de funcionar les aplicacions de Google que hi teniu vinculades: Gmail, Fotos, els Contactes, l’Agenda i d’altres, i les haureu de tornar a configurar quan hagueu acabat de conèixer Assistant en català.

Ara bé, si disposeu d’un telèfon Samsung o Huawei recent no us caldrà: tant l’OneUI de la primera com l’EMUI de la segona inclouen una modalitat segura que crea al telèfon una zona aïllada de la principal, protegida amb un PIN o contrasenya pròpia i que serveix per guardar-hi aplicacions i dades separades de les habituals, per exemple les d’ús particular diferenciades de les de feina. Aquestes zones segures no conserven la vinculació amb Google de la zona principal; de fet, es poden vincular amb un compte de Google diferent. L’unic que heu de fer per provar Assistant en català és activar aquesta zona segura, no configurar-hi cap compte de Google i activar Assistant sense sortir-ne.

Actualització: Aquí i aquí em recorden (gràcies!) que també es pot fer servir l’usuari Convidat d’Android per disposar d’una sessió temporal no vinculada al compte de Google.

Malauradament, els usuaris d’iPhone encara no podran interrogar Assistant en català. Google disposa d’una aplicació per a iOS, però el primer que fa quan l’instal·les és demanar-te les credencials de Google, sense les quals no funciona. Tampoc no he trobat la manera d’activar el català en les interaccions verbals amb altres dispositius, com els altaveus connectats Google/Nest Home, que també depenen del compte de Google de l’usuari.

Òbviament, es tracta només de la meva experiència. No hi ha cap garantia de que Google decideixi desactivar Assistant en català fins que sigui del tot funcional. De fet, us agrairé que m’indiqueu als comentaris al peu si us ha funcionat.

Un pas de gegant per al català

El fet que Assistant ja entengui bé el català és una mostra de la potència que han assolit els sistemes d’aprenentatge automàtic de Google. Fins ara, entrenar un idioma nou era una tasca laboriosa i costosa, que només es justificava per als casos amb centenars de milions de parlants. Peró la possibilitat d’automatitzar el procés en rebaixa el cost fins al punt que fa possible ampliar enormement les habilitats lingüístiques de les majordomes digitals. Des d’avui en tenim la prova.

En el moment d’escriure això, Google no confirma ni desmenteix que treballi en Assistant en català, ni compromet cap data de llançament comercial. Però seria molt estrany que no es materialitzés aviat havent arribat fins aquí. I tan aviat es faci públic, hauria de servir d’incentiu a Apple i Amazon per completar la catalanització de Siri i Alexa.

Actualització: Ho hem explicat en primícia a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio. Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Actualització (23 octubre 2020): N’hem parlat amb la Lídia Heredia a Els matins de TV3:

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

3 Responses

  1. Jordi says:

    Què se’n sap de Assistant en Català?

  2. Tomeu says:

    Jo crec que arribarà el dia que Catalunya sigui independent d’Espanya 😀

  1. 10 de December de 2020

    […] que les tres plataformes tenen en marxa projectes per resoldre aquesta mancança, però el Govern ha decidit no esperar. Un informe de la Direcció […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.