fbpx

La relació real entre la 5G I el covid-19

5g_covid-19

También puedes leer este artículo en: Español

Després de mesos desmentint els conspiranoics convençuts que el coronavirus es propaga gràcies a les antenes de telefonia, ara resulta que existeix una relació entre la 5G i el covid-19, tot i que no és la que ells creuen.

El boicot dels EUA a empreses tecnològiques xineses com Huawei, capdavanteres en 5G, prohibeix a les firmes nord-americanes comerciar amb les de la Xina per deixar-les sense components, maquinària i programari. Ara les autoritats de Pequín han aprovat una llei recíproca que prohibeix exportar sense permís del govern tecnologies i materials sensibles que afectin la seguretat de la Xina. El concepte és prou ambigu per incloure minerals com el neodimi, l’itri, el samari o el lantani, que les indústries de Japó, Corea i Taiwan -tres aliats dels EUA- fan servir per fabricar xips, imants i altres components electrònics. Com que el 60% de la producció mundial procedeix de mines xineses, si es tanca l’aixeta poden tenir dificultats greus de producció. Al seu torn, Trump pressiona els països citats perquè expulsin de les seves xarxes l’equipament de Huawei, però si ho fan poden rebre represàlies comercials de la Xina.

En paral·lel, el govern xinès té una altra eina per pressionar altres països: el subministrament de vacunes contra el coronavirus, que allà ja estan molt avançades i aniran molt buscades mentre els Estats Units es guardin les seves per als seus ciutadans, com Trump s’ha compromès a fer. En aquest marc, el ministre xinès d’Exteriors ha declarat al Financial Times que el seu país proporcionarà vacunes anticovid amb preferència als països de l’Àsia, l’Àfrica i l’Amèrica Llatina que consideri favorables. Però molts d’aquests mateixos països aspiren a rebre subvencions dels EUA precisament per retirar de les seves xarxes els equipaments de Huawei. A la pràctica, hi haurà governs que hauran d’optar entre mantenir les xarxes xineses i enemistar-se amb els EUA o arriscar-se a no tenir vacunes.

Publicat al diari Ara
20201101

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.