fbpx

Ja podem conduir en català | Diagnòstic de Covid-19 per la tos | Nous Macs amb cor de mòbil

También puedes leer este artículo en: Español

Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • Nous Macs amb cor d’iPhone. Apple ha presentat nous models de MacBook Air, MacBook Pro i Mac mini, els primers equips de la marca que fan servir el processador propi M1 que es va anunciar a la WWDC20. L’ús de l’arquitectura ARM fa esperar dels nous ordinadors una eficiència energètica més alta que proporcioni més durada de la bateria.

  • Arriba Big Sur. Els nous Macs ja surten a la venda amb el sistema operatiu macOS 11 (Big Sur). En ells s’hi podran fer servir aplicacions creades originalment per a iOS. No així en els Macs existents amb xips Intel, que de tota manera els seus usuaris podran actualitzar de franc a partir de demà passat, dijous 12.

  • Condueix en català. Tesla és la primera marca d’automoció que inclou el català entre els idiomes disponibles al sistema d’informació i entreteniment dels seus cotxes. Ho ha descobert el propietari d’un Model 3 en rebre l’actualització 10.2 de software. L’alegria no és completa perquè el diàleg de veu amb les funcions de configuració i navegació encara no pot ser en català. Però el pas endavant és prou important com perquè les altres marques s’ho facin mirar. És difícil de justificar que un cotxe americà sigui més respectuós amb la llengua dels seus compradors que els cotxes fabricats aquí.

  • Carregar la bateria del cotxe a l’estació. ADIF ofereix a empreses de càrrega de vehicles elèctrics connexió elèctrica i espai en 30 estacions d’AVE i 370 de tren convencional perquè hi instal·lin punts comercials de recàrrega ràpida. L’empresa pública explota d’aquesta manera la seva infraestructura elèctrica i els recursos immobiliaris, com ja fa amb les línies de fibra òptica que té desplegades en paral·lel amb les vies.

  • Bateries estructurals. El disseny de vehicles elèctrics tendeix a desmarcar-se de les regles convencionals. Els models actuals solen portar les bateries -que representen un terç del pes total- en la base del xassís. Diversos fabricants, inclòs Tesla, preveuen integrar-les en la carrosseria sempre que aconsegueixin fer els electrodes dels materials adients.

  • Les IA t’escolten, però és a fi de bé. L’operadora coreana SK Telecom i la universitat Nacional de Seül han creat una intel·ligència artificial capaç de diagnosticar demència en un pacient parlant amb ell durant només 10 minuts. Un altre model d’IA, aquest del MIT, detecta infeccions de Covid-19 escoltant tossir la persona sospitosa.

  • I també endevinen què escrius. Uns investigadors han aconseguit saber amb un 93% d’encert què escriuen els usuaris que es distreuen xatejant durant les sessions de videoconferència amb Zoom, Hangouts i Skype. L’algoritme de visió per computador no observa les mans, sinó els moviments de les espatlles.

  • Com passar llista en un aula virtual. Encara que l’anunci de la vacuna de Pfizer hagi fet caure la cotització de Zoom, les videoconferències ja formen part de la nostra vida professional i acadèmica. Per això sorgeixen eines com Luma Attendance (via), que genera un enllaç d’accés diferent per a cada convidat a la nostra sessió de Zoom i permet així saber qui ha assistit a la convocatòria i qui ha fet campana.

Hem comentat l’arribada del català als cotxes de Tesla, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Actualitzat: Les novetats d’Apple les hem comentat a l’espai del dimecres.

Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.