fbpx

Tesla, els primers cotxes en incloure el català

Per primera vegada, una marca d’automoció incorpora de sèrie l’idioma català en les pantalles del sistema d’informació i entreteniment a bord dels seus cotxes, funció llargament reclamada pels conductors catalanoparlants. Malauradament, per gaudir-ne cal pagar un mínim de 47.980 euros: la marca en qüestió és Tesla i aquest és el preu de la configuració básica del seu Model 3, el més econòmic de la gamma.

Les imatges següents mostren algunes de les pantalles d’un Tesla Model 3 després de rebre avui l’actualizació a la versió 10.2 del software. Com es pot observar, s’han catalanitzat totes les pantalles i missatges informatius sobre la configuració i el funcionament del vehicle, inclòs el reproductor de ràdio. També s’aprecia com la incorporació del català afecta només el contingut de la pantalla, ja que el diàleg parlat amb el sistema i les instruccions de navegació continuen havent de ser en idiomes diferents del català.

Per activar el català en les pantalles del Model 3 cal triar-lo en el menú desplegable de selecció d’idioma, que es mostra a continuació.

L’absència de cap altre llengua cooficial de l’estat espanyol fa pensar si la inclusió del català no tindrá a veure sobretot amb una adaptació al mercat andorrà, on el català sí que és llengua oficial, tot i que la marca ni tan sols disposa de concessionari al país dels Pirineus (sí que hi ha, en canvi, 11 carregadors, pero cap d’ells de la variant Supercharger). En qualsevol cas, els conductors catalans de Tesla que ho vulguin poden triar el nostre idioma, com Jaume Aragall ha fet i després ha explicat a Twitter:

(Aragall ha tingut l’amabilitat de proporcionar-me les imatges del seu Model 3 que il·lustren aquest article).

Tesla Europa no en sabia res

L’origen d’aquesta aparició de l’idioma català en la nova versió 10.2 del software de Tesla no està del tot clar. Davant l’absència de resposta per part de la delegació de Tesla a Espanya, vaig posar-me en contacte amb la seu comercial europea de la marca, als afores de París, i em van assegurar que els seus cotxes no inclouen el català, tot i recordar que la possibilitat d’actualització a distància permet la incorporació de nous idiomes i altres funcions en el futur. Sembla, doncs, que l’actualització procedeix directament de la seu californiana de Tesla, malgrat que la inclusió del català no figura en les notes de l’actualització 2020.44.10.1 955dc1dd145e.

Posteriorment, Tesla Europa s’ha posat en contacte amb mi per confirmar-me que, efectivament, la nova versió de software dels seus vehicles inclou l’opció d’idioma català.

En tot cas, el Model 3 de les imatges no és l’únic cotxe de Tesla que ha rebut l’actualització al català; Aragall m’indica que coneix una altra persona, propietària d’un Model X (preu a partir de 84.050 €), que la té activada des de fa 10 dies.

Exemple per a les altres marques

L’arribada del català, ni que sigui parcial, als cotxes Tesla es una bona notícia per als seus propietaris, però també podria ser-ho per als conductors d’altres marques. Fins ara, totes es podíen permetre ignorar les demandes de catalanització de l’interfície dels seus vehicles perquè el comprador potencial no disposava de cap alternativa. Seat, la candidata principal a afegir el català ja que té les fàbriques a Martorell i Barcelona, va valorar el cost de fer-ho, però ho va desestimar perquè considerava obligat incloure també el basc i el gallec, i la demanda d’aquests no justificava el cost, malgrat que traduir exclusivament els missatges de les pantalles és molt més econòmic que traduir el manual d’instruccions, i això sí que es fa: la Plataforma per la Llengua recorda que Toyota, Lexus i Seat ja tradueixen els manuals, i Tesla s’hi acaba d’afegir. El moviment de Tesla demostra que és possible afegir un sol idioma. Llàstima que encara calgui pagar un preu alt. I també que una marca nord-americana s’hagi avançat a totes les europees.

Actualitzat: Hem parlat de Tesla en català al Catalunya Nit del mateix dimarts:

Actualitzat: Afegit enllaç a les notes de la versió a Teslascope.

Actualitzat – Referències a aquesta notícia en altres mitjans:

Actualitzat: Afegit enllaç amb la notícia de la Plataforma per la Llengua.

Actualitzat: Paràgraf modificat per recollir que Tesla Europa ja reconeix la inclusió del català en el programari dels seus vehicles.

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí:

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

4 Responses

  1. Miquel Veciana says:

    Molt bon post! Ja era hora que alguna marca fes el primer pas.
    No obstant això, fa mal a la vista veure escrita la paraula traduir amb dièresi :-/

  2. Xavier says:

    Quan comentes el preu del vehicle, podries incorporar la informació sobre el pla Moves II. La versió mes econòmica del Model 3 hi té accès i això suposa una reducció de entre 4000 i 5500€. Per no dir que per a un autònom que es pugui desgravar l’iva, els números encara surten millor

    • Les subvencions com la que menciona no son universals, estan subjectes a cupos que s’exhaureixen. Tampoc no valoro mai els telèfons mòbils segons els seus preus promocionals, que varien com el mercat del peix. El preu de llista del Model 3 és el que és, a banda de que puntualment un comprador pugui obtenir-lo en millors condicions. Jo faig informació, no propaganda, i correspon a les marques, no a mi, fer-se promoció. Gràcies pel comentari, tanmateix.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.