fbpx

La barra lliure d’internet s’acaba | El primer satèl·lit 6G | Biden compta amb Silicon Valley

Selecció diària d’actualitat tecnològica. En format breu, però amb context.

  • La barra lliure d’Internet es va acabant. Si teniu encara una bústia de correu electrònic a Yahoo Mail, però la vàreu configurar per reenviar els missatges a una altra adreça, probablement de Gmail, abans de final d’any haureu de decidir si us val la pena pagar els 35 dòlars a l’any que costa la modalitat Pro per continuar disposant d’aquest servei, perque a partir de l’1 de gener la versió gratuita deixarà de reenviar automàticament el correu a adreces externes.

  • Google també vol cobrar per guardar-te les fotos. El servei Google Fotos per guardar imatges al núvol prepara una funció d’edició avançada d’imatges que no estarà disponible per a tots els usuaris, sinó només per als abonats a Google One, a partir de 1,99€ al mes per 100 GB d’espai. Un altre canvi que afectarà segur més usuaris: totes les imatges noves que es guardin a Google Fotos descomptaran espai del compte Google de l’usuari a partir de l’1 de juny de 2021. Fins ara l’emmagatzematge gratuït era il·limitat fent servir l’anomenada qualitat alta (enganyós, perquè en realitat les fotos estan comprimides) i només calia pagar espai si volies conservar la qualitat original. D’aquí a mig any caldrà pagar per tot allò que superi els 15 GB inclosos en el compte gratuït.

  • Marxant cap a Flickr. Sospito que la nova política de Google Fotos irritarà molts usuaris que havien acceptat comprimir les imatges (perdent les originals) a canvi de no pagar res. Personalment començaré a aprofitar més el meu compte de Flickr Pro, i és probable que hi acabi traslladant totes les imatges que tinc a Google Fotos, fent servir alguna eina de transferència com MultiCloud. Una altra opció? Amazon Photos, de franc per als abonats a Prime.

  • El primer satèl·lit 6G ja és en òrbita. La Xina el va llançar a l’espai el 6 de novembre amb 12 més des del centre de Taiyuan, a la província de Shanxi. Emetrà en freqüències de la banda dels terahertz, tot i que els estàndards de la futura 6G, que multiplicarà per 50 la velocitat actual de la 5G, encara trigaran anys a quedar definits.

  • Rastrejant el virus amb 98 milions de mòbils als EUA. Recordeu com es van escandalitzar alguns fa un any quan el Gobierno espanyol va contractar a les tres grans telecos les dades anònimes d’ubicació dels mòbils dels seus abonats durant vuit dies de l’any, amb l’objectiu d’analitzar la mobilitat dels ciutadans? Aquelles dades han acabat servint també per provar de controlar la propagació de la pandèmia. Als EUA també ho han aplicat entre l’1 de març i el 2 de maig d’aquest any. Un estudi publicat a Nature (via) indica que els llocs amb més contagis són les cafeteries, els hotels, els restaurants, els gimnasos i els centres religiosos. Una altra conclusió que ja havíem vist en altres casos: la proporció d’infeccions als barris pobres duplica la dels rics, perquè hi ha més densitat de població i es respecten menys les restriccions de la mobilitat.

  • Restriccions pel coronavirus? Quines? A la web Qué Covid pots consultar les restriccions (tancament perimetral, horaris comercials, reducció d’aforament i d’altres) que s’apliquen al lloc on vius. Només cal introduir el codi postal de residència. Ideal ara que s’està disparant el debat sobre les mesures que els diversos nivells de l’administració publica. Creada per quatre estudiants valencians i d’accés gratuït, encara que accepten donacions.

  • Biden compta amb Silicon Valley. Per molt que Donald Trump s’hi resisteixi, Joe Biden serà investit president dels EUA el 20 de gener de 2021. El futur ocupant del Despatx Oval de la Casa Blanca ja té preparat l’anomenat equip de transició que es farà càrrec del traspàs de poders, organitzat per ministeris. Entre els seus membres hi ha empleats actuals i exempleats d’empreses tecnològiques com Airbnb, Amazon, Facebook, Dell, Dropbox, LinkedIn (Microsoft), Lyft, Stripe i Uber. La majoria hi participen com a voluntaris a títol personal i alguns ja havien col·laborat amb el govern Obama. També hi ha algunes persones que s’han significat per les seves crítiques a la indústria digital.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.