fbpx

Fleets: després de WhatsApp i Instagram, el contingut efímer arriba també a Twitter

Twitter ja portava mesos provant la funció a Itàlia, Brasil, la Índia i Corea del Sud. Però en les últimes hores l’ha activat a tot el món i els oients que tinguin actualitzada l’aplicació mòbil de Twitter haurien de començar a veure-hi aviat els fleets publicats per la gent que segueixen.

Què és un fleet? És un format de publicació nou a Twitter que pot contenir un text, una foto, un vídeo breu, un GIF animat i fins i tot un tuit, tot plegat amanit amb emojis. Quan publiques un fleet, als teus seguidors els apareix la teva imatge de perfil a la part de dalt de la seva cronologia, i si la piquen, veuen el teu contingut, que només està disponible durant 24 hores.

20201118 fleets
Si tot plegat us sona és perquè els fleets són una imitació de les Històries d’Instagram, que al seu torn ja són una còpia dels Snaps de Snapchat. És un format que jo mai he entès, però a Instagram és un èxit, i de fet Twitter diu que segons les proves, la gent que publica fleets participa més que abans perquè perd la por a expressar-se, gràcies a la seguretat de que allò que diguin avui haurà desaparegut demà. El nom dels fleets evoca, segons Twitter, els anomenats fleeting thoughts, o pensaments fugissers en anglès, tot i que als qui ja tenim una edat també ens recorda el Flit, una marca d’insecticida que en català va arribar a generar l’expressió flitar com a equivalent de ruixar.

Mala acollida

Twitter dirà el que vulgui, però hi ha usuaris que preferiríem flitar els nous fleets (flits?). Personalment em fa molta nosa aquesta franja d’imatges de perfil al capdamunt de la meva cronologia perquè treu espais per a tuits a la pantalla del mòbil. I sobretot, trobo fatal que algú tingui garantida l’aparició en una posició tan preferent només per haver publicat qualsevol bajanada en forma de fleet.

A més, quan mires un fleet pots respondre’l, però ho fas per missatge privat (DM) i l’autor rep la notificació encara que no segueixi a qui li ha respost, de manera que la safata d’entrada pot arribar a ser un caos.

En canvi, si algú inclou un tuit teu en el seu fleet, tu no reps cap notificació de la menció, de manera que et poden estar dient el nom del porc sense que ho sàpigues, contravenint tot l’esperit de Twitter fins ara. Francament, espero que aviat l’aplicació permeti desactivar els fleets o si més no escollir una cronologia alternativa sense ells. (Actualitzat: un truc per evitar veure els fleets)

Tot i això, hi ha un cas de fleet que espero amb candeletes: el primer fleet de Donald Trump. Si li agafa el gust al format, pot ser digne de veure.

Ho hem comentat avui a l’espai diari L@Net de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio:

Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Imatge superior: Andreas Franzkowiak (Wikimedia Commons, CC-BY-SA 3.0)

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.

1 Response

  1. 20 de November de 2020

    […] aquest apunt vaig explicar quins inconvenients trobo als nous fleets. El principal és que l’aplicació […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.