fbpx

El gegant Amazon

amazon_comerç_electronic

La pandèmia ha fet disparar el comerç electrònic i les empreses que s’hi dediquen necessiten personal. En el que portem d’any, Amazon ha contractat 427.000 empleats nous.

Ja en té un milió dos-cents mil, un 50% més que a finals de l’any passat. Amazon ja és la cinquena empresa mundial per volum de plantilla, superada només pels exèrcits nord-americà i xinès, i en l’àmbit civil, pel seu gran rival, els supermercats WalMart, que tenen 2,2 milions d’empleats, i els restaurants McDonald’s. I si mantingués aquest ritme de creixement, d’aquí a dos anys serà la primera.

I quan parlo de la plantilla d’Amazon em refereixo al personal propi. Els 1,2 milions no inclouen els 100.000 treballadors temporals per la temporada de Nadal, ni el mig milió de repartidors que treballen com a autònoms o per a empreses de missatgeria.

Hi ha hagut setmanes que Amazon ha rebut més de 380.000 peticions de feina només als EUA i a Canadàm que son 38 peticions per minut. Segons el New York Times, l’empresa té un miler de programadors dedicats només als portals i els algoritmes de selecció de personal, perquè els aspirants puguin passar pel procés de contractació sense parlar amb cap entrevistador humà.

No és l’única xifra relacionada amb Amazon que fa ballar el cap.

No n’hi ha una altra que també es deriva sobretot del comerç electrònic. Alguna vegada hem explicat que les empreses que es passen al teletreball necessiten menys oficines. Doncs resulta que entre Google, Apple, Facebook, Microsoft i Amazon tenen molts diners a caixa i l’estan invertint en totxo. Aquest any han augmentat un 25% l’espai que ocupen. Però la majoria són precisament magatzems i centres de dades: Google i Amazon tenen un patrimoni immobiliari de 40.000 milions de dòlars cadascuna.

La venda per internet que ho fa canviar tot.

Sí, per a desesperació dels comerços locals que no tenen el mateix dispositiu digital. I una altra de les coses que fa canviar és el paper de la premsa. Aquestes setmanes prèvies al BlackFriday haureu vist com la majoria dels diaris digitals han perdut definitivament la vergonya i omplien les seves webs amb pseudoarticles sobre productes en oferta que no tenen cap altre objectiu que justificar enllaços de compra per internet -la gran majoria d’Amazon- dels que el mitjà s’emporta una comissió. Una barreja d’informació i publicitat que fa força vergonya professional. Digue’m primmirat.

Els gegants ho són cada vegada més i envaeixen nous àmbits de la nostra vida.

Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.