fbpx

Un dels primers ordinadors fabricats per Apple surt a subhasta per 400.000 dòlars

Apple_1

Sovint es diu que els ordinadors Apple són cars. Però aquest és especial: costa gairebé 350.000 euros.

I a sobre és d’un model antic, de fa 44 anys per ser exactes. És un Apple-1, el primer aparell de marca Apple que va sortir del garatge dels pares de Steve Jobs a Los Altos, Califòrnia.
Inicialment, Jobs i el seu soci Steve Wozniak, que l’havia dissenyat a casa seva, el volien vendre com tots els altres de l’època, en forma de kit que el comprador havia de muntar a cop de soldador. Però una botiga d’informàtica els va fer una comanda inicial de 50 unitats a 500 dòlars la peça sempre que li lliuressin muntat, a punt per vendre.

Per comprar els components, Jobs es va vendre la furgoneta Volkswagen, Wozniak la calculadora HP i tots dos es van passar 10 dies provant les unitats que s’havien fet fabricar en un taller d’electrònica de Santa Clara. Així va néixer la que ara és l’empresa més valuosa del món.

L’Apple-1 va ser el primer ordinador personal que podies comprar ja funcionant, i se’n van fer unes 200 unitats. Una d’aquestes és la que sortirà a subhasta la setmana que ve a Boston, amb un preu inicial de 400.000 dòlars. El lot complet inclou la placa base i diversos perifèrics que calien per fer-lo servir: l’interfície de cassette, la font d’alimentació, els manuals d’instruccions, un monitor Sanyo, un lector de cassets Panasonic, un teclat Datanetics amb caixa de fusta i els manuals d’instruccions de tot plegat.

Però es veu que el que fa pujar el valor d’aquest aparell en concret és la caixa de cartró: és la original i està signada per Steve Wozniak. En realitat no té gaire mèrit, perquè Wozniak signa qualsevol cosa que li posis al davant si te’l trobes: fins i tot jo tinc un autògraf seu que em va signar en un iPad fa 10 anys a València. Però deu tenir valor, perquè la mateixa casa de Boston va subhastar fa dos anys un altre Apple 1 sense signar i en va treure 75.000 dòlars menys del que espera treure d’aquest.

No us precipiteu portant els trastos vells a la deixalleria. Si espereu prou temps es convertiran en antiguitats, o si més no, en peces de col·leccionista.

Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.