fbpx

Els robots, principals lectors de les memòries empresarials

AI_IA_inteligencia_artificial
Vuit de cada deu memòries econòmiques que publiquen les empreses ja s’estan redactant perquè les intel·ligències artificials les puguin entendre, i així les puguin interpretar més fàcilment. Això ha fet evolucionar el contingut dels documents. L’Albert Cuesta ens ho explica.

La comunicació empresarial ja es fa perquè l’entenguin els robots.

Els periodistes en sabem una mica d’això: ja fa anys que no podem ser creatius a l’hora de titular perquè els nostres articles els ha d’entendre primer que res Google.

Ja hem sentit persones parlant com a robots i robots suplantant persones. També hem vist com moltes notícies ja les escriuen directament robots, perquè tenen una estructura gairebé de plantilla: per exemple, cròniques esportives a partir del resultat del partit i els noms dels golejadors, o informacions sobre els resultats econòmics de les empreses a partir de les dades de facturació i beneficis que surten a les seves memòries. Ara sabem que aquestes memòries econòmiques ja s’estan redactant precisament perquè les intel·ligències artificials les puguin entendre.

Uns investigadors han estudiat totes les descàrregues de memòries empresarials que s’han fet des de la web de la Comissió del Mercat de Valors dels Estats Units des de l’any 2003 i diuen que a banda de que la quantitat s’ha disparat en termes absoluts, la proporció de lectures mecàniques s’ha duplicat i ja és el 80% del total. Consideren lectures mecàniques les descàrregues que es fan des de qualsevol ordinador que accedeixi cada dia a la documentació de més de 50 empreses diferents.

Això ha fet evolucionar el contingut dels documents. Ara el format de les taules està pensat perquè les màquines puguin interpretar-les més fàcilment. Però també s’evita fer servir en el text paraules que puguin ser considerades negatives i transmetre manca de confiança o d’entusiasme, o la possibilitat de demandes judicials. D’aquesta manera volen evitar que els robots de lectura acabin desencadenant automàticament una caiguda de la cotització a la borsa.

Aquesta cura per la manera de comunicar també s’estén a la veu. Després de publicar els resultats econòmics, els directius de les empreses solen fer audioconferències amb inversors i analistes per explicar les dades principals, i els investigadors han comprovat que si es preveu que hi hagi algoritmes escoltant, aquests directius tendeixen a parlar en un to més positiu.

Anem cap a un món on el meu robot parla amb el teu.

Esperem que si més no s’entenguin.

Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.