fbpx

Quina és la cançó que més heu escoltat enguany a Spotify?

spotify

Tots els abonats a Spotify poden consultar a la seva aplicació mòbil un resum de la música que més han escoltat al llarg de l’any. No és un rànquing general de tots els usuaris, sinó personalitzat. I també serveix per saber quina part de la quota mensual que paguem va als artistes.

I aquesta cançó?

És el High and Dry dels Radiohead, però en la versió que els ABC en van fer fa cinc anys. Amb els Radiohead em passa com amb Bob Dylan i Raimon: la seva música m’agrada més quan la toquen els altres. La posem perquè és la cançó que he escoltat més aquest any: 53 vegades. No n’era conscient, però ara ho sé gràcies a l’anàlisi personalitzat que Spotify ha fet del meu ús del servei durant aquest any.

Tots els abonats a Spotify ho tenen a la seva aplicació mòbil. Tot i ser en l’incòmode format de Històries, el resum anual de Spotify és molt més útil que altres rànquings d’aquests dies, com el de vídeos més vistos a YouTube o el d’aplicacions més descarregades d’Apple, perquè no recull els gustos de la població general sinó específicament els teus.

Quina és la radiografia musical de l’Albert Cuesta?

Segons Spotify, he escoltat 614 gèneres, 189 d’ells nous d’aquest any. Els que més escolto són el rock, el pop new wave i el jazz fusió. He escoltat música de 2.515 artistes, amb Coldplay, Supertramp, Bruce Springsteen i Jackson Browne al capdavant. Es veu que la meva dècada preferida són els anys 80 del segle passat, i la cançó d’aquella època que més he repetit és Drive de The Cars.

Com a motiu d’orgull, Spotify em diu que vaig ser pioner perquè la meva audició d’Another Brick in The Wall de Roger Waters va ser una de les 50.000 primeres quan va sortir publicada.

El resum anual de Spotify també analitza les teves audicions de podcasts, però jo els escolto amb una altra aplicació. Una altra cosa que fa és crear-te una llista amb les 100 cançons que has escoltat més aquest any.

Aquest ‘big data’ també té un component econòmic

Si. Una de les dades que et dona el teu resum personal de Spotify és el temps total d’audició. En el meu cas han sigut 87.650 minuts de música, gairebé 61 dies sense parar. Si els divideixes per tres i mig, els minuts que dura una cançó de mitjana, em surten una mica més de 25.000 cançons aquest any, gairebé 2.100 al mes o 70 al dia.

Si les multiplico pels 0,0035 dòlars que Spotify liquida per cada audició em surten al voltant de set dòlars, menys que els nou euros de la quota individual. Però jo en pago només tres, perquè estic abonat al pla familiar de 15 euros mensuals per cinc usuaris. Per tant, les meves escoltes li costen a Spotify uns diners que han de sortir de les quotes que paguen altres abonats que escolten menys música que jo. Altra cosa és que aquests diners, surtin d’on surtin, arribin als artistes que jo escolto, perquè la majoria se’ls queden els intermediaris.

Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.