fbpx

Espanya ja és el cinquè país del món amb més trucades de telèfon no desitjades

samrtphones-use
rawpixel / Pixabay

Durant aquesta pandèmia han augmentat les trucades de veu. El problema és que moltes d’aquestes trucades no són per parlar amb la família ni els amics, sinó trucades brossa com televenda, ofertes de telefonia, reclamacions de deutes, avisos del banc o intents d’estafa.

El coronavirus ha fet créixer les trucades de veu, però moltes són no desitjades.

Telefònica diu que l’ús del telèfon mòbil per parlar s’ha consolidat fins al punt que el trànsit de veu a la seva xarxa durant el mes d’octubre va ser un 20% més alt que al mateix mes de l’any passat. El pic d’increment va ser el 35% del mes de març, però un 20% en un any és molt si tenim present que entre 2015 i 2019 la veu mòbil només va créixer un 10%.

El problema és que moltes d’aquestes trucades no són per parlar amb la família ni els amics, sinó trucades brossa. L’estat espanyol és el tercer d’Europa i el cinquè del món en recepció de trucades no desitjades. Cada usuari n’ha rebut de mitjana 18 al mes, quan l’any passat eren 12, el 50% d’increment en un any. Són menys que les 28 mensuals que reben els nord-americans i els hongaresos i les 50 que pateixen els brasilers, però Déu n’hi do.

I què es considera una trucada no desitjada?

Una de cada tres són per vendre’t alguna cosa. Això sense comptar les de les operadores de telefonia amb tarifes i promocions, que són un altre 23%. El 13% de les trucades són per reclamar el pagament de deutes i un són de 10% de bancs, companyies d’assegurances i altres serveis financers. Però potser les més preocupants són les trucades d’estafadors, més d’una cinquena part del total. I en aquests mesos, moltes intents d’estafa tenen a veure amb el coronavirus.

L’unica bona notícia és que Espanya no surt entre els 20 països que pateixen més enviament de missatges SMS no desitjats.

Com es fa per comptar les trucades brossa?

En aquest cas, les dades venen de TrueCaller, una aplicació mòbil que quan reps una trucada d’un número que no tens a l’agenda, busca a la xarxa de qui és i t’ofereix l’opció de rebutjar-la i afegir-la a una llista negra que es comparteix amb els altres usuaris. Hi ha telèfons que ja porten incorporada aquesta funció, com els Galaxy de Samsug.

TrueCaller diu que al 2020 ha identificat 145.000 milions de trucades de números desconeguts, el 25% més que l’any passat, i que els usuaris han marcat com a no desitjada una de cada cinc d’aquestes trucades. La brossa telefònica ha baixat a Amèrica Llatina però ha crescut a Europa, amb 11 estats que l’any passat no sortien a la llista dels 20 més afectats.

La trucada diària que no és brossa és la de l’Albert Cuesta. Demà torna a trucar-nos, que no et blocarem

Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.