fbpx

Publicitat digital personalitzada, que traspassa línies vermelles

publicitat_digital_advertising

La popular aplicació TikTok no té res de fenomen viral, sinó que al darrere del seu èxit hi ha una forta inversió de moralitat dubtosa. Concretament, inverteix uns 1.000 milions de dòlars cada any en publicitat a Facebook, i fa servir l’algoritme perquè els usuaris mascles de mitjana edat vegin els seus vídeos de noies adolescents amb gran càrrega sexual.

Enxampen TikTok i Facebook excitant els instints més baixos.

El sistema de publicitat digital de Facebook agrada molt els anunciants perquè poden ajustar molt amb el perfil de consumidor que ha de veure els seus anuncis. Però a vegades es passen de la ratlla. La web Buzzfeed explica que la popular aplicació TikTok de vídeos breus ha estat mesos promocionant-se a Facebook fent servir l’algoritme perquè fossin precisament els usuaris mascles de mitjana edat els que veiessin vídeos de noies adolescents remenant el cul.

I a Facebook ja li estava bé, fins al punt que els directius van ignorar els avisos d’alguns empleats amoïnats. El motiu és què TikTok es gasta uns 1.000 milions de dòlars cada any en publicitat a la xarxa de Mark Zuckerberg. O sigui que TikTok no té res de fenomen viral, sinó que al darrere del seu èxit hi ha una forta inversió de moralitat dubtosa.

Tu creus que a la publicitat digital li ha arribat l’hora de fer un ‘reset’.

Sí, perquè la seva eficàcia personalitzada es basa en un rastreig intensiu i sistemàtic dels usuaris, i la majoria d’ells no en són conscients. Per sort hi ha qui vol i pot canviar-ho. Apple va anunciar que iOS 14, el sistema operatiu actual dels iPhone, protegirà la privadesa de les dades dels usuaris demanant-los si volen ser rastrejats per cadascuna de les aplicacions que fan servir. Com que saben que poca gent ho acceptarà, els creadors d’aplicacions i serveis que depenen dels anuncis, amb Facebook al capdavant, han reaccionant amb indignació acusant Apple de voler sabotejar-los la paradeta.

L’empresa va acceptar endarrerir uns mesos l’activació de la nova funció, però Craig Federighi, vicepresident d’enginyeria de software, va confirmar dimarts en un congrés europeu sobre protecció de dades que la salvaguarda es començarà a aplicar aviat i els productes que no la respectin seran retirats de l’App Store.

Ara només falta que els compradors de mòbils Android s’adonin que el preu assequible d’algunes marques xineses d’altes prestacions només s’explica amb una cessió poc clara de dades personals.

Ho dius sovint i cal recordar-ho: si no pagues les coses amb euros, les estas pagant amb les teves dades.

Hem comentat alguns d’aquests temes, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.