fbpx

Fundación Telefónica, Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya posen en marxa 42 Barcelona, el campus de programació més innovador del món

42_Barcelona

También puedes leer este artículo en: Español

Fundación Telefónica, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa; y el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya sumen esforços i aposten pel model pedagògic innovador i disruptiu de 42, amb la posada en marxa del campus de Barcelona al Parc Tecnològic de Barcelona Activa. 42 Barcelona obrirà les seves portes el segon semestre de 2021 en un espai de 1.622 m2 amb capacitat per a 600 estudiants. El model 42 està avalat pel seu èxit d’inserció laboral en més de 20 campus de tot el mon, amb l’objectiu de formar els i les professionals digitals del futur per a un mercat laboral canviant que requereix noves competències digitals i transversals.

En una societat en què la digitalització de totes les activitats quotidianes creix de manera imparable, la manca de capacitació digital pot arribar a convertir-se en un factor d’exclusió social, a nivell de la pròpia formació acadèmica. Aquesta manca de capacitació contrasta amb la demanda cada vegada més elevada de perfils digitals qualificats al mercat laboral. Entre 2017 i 2019, només a Barcelona, ​​la demanda de perfils digitals s’ha incrementat un 80% i l’oferta un 30%. Segons les últimes dades de l’Ajuntament de Barcelona, ​​el sector d’Informació i Comunicacions és dels pocs on han augmentat els llocs de treball tot i la crisi Covid enguany, amb un creixement interanual de l’1,6% en el tercer trimestre del 2020.

Anticipar-se a un mercat laboral demandant de noves professions digitals

Amb 42 Barcelona, ​​Fundació Telefónica, l’Ajuntament de Barcelona -​​a través de Barcelona Activa-, i el Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya fan un pas més i s’anticipen a l’escenari professional del futur. Junts volen donar resposta a les necessitats del mercat laboral i preparar la societat per a les noves professions digitals a Barcelona, ​​un referent d’innovació i que té un ferm compromís per captar talent tecnològic i apostar per la formació digital per a tota la societat. Barcelona és una ciutat de coneixement de referència internacional, la quarta ciutat més innovadora d’Europa i la 21 del món segons el rànquing Innovation Cities Index 2021. Així mateix, Barcelona es troba al capdavant de ciutats europees com a pol d’emprenedoria tecnològic, sent, per tercer any consecutiu, la tercera urbs preferida per establir-hi una start-up.

A l’acte de presentació, que ha tingut lloc aquest migdia al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, han assistit el tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, ​​Jaume Collboni; el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Ramon Tremosa i la directora general de la Fundación Telefónica, Carmen Morenés.

Durant la seva intervenció, Carmen Morenés ha afirmat que “a Fundación Telefónica preparem a les persones per a la nova ocupació, i és ja un dels nostres programes més exitosos, perquè puguin portar una vida plena en aquesta societat tan carregada d’oportunitats i, al mateix temps, tan competitiva. El nostre compromís amb la nova ocupació es mostra a través de la formación digital, portant iniciatives tan pioneres i noves com 42 Barcelona”. Morenés ha afirmat que es tracta d’un model revolucionari on l’estudiant es posa al centre de la seva formació, aprèn al seu ritme, entre iguals i treballa en equip. “Estic segura que 42 Barcelona serà un èxit, como ho está sent 42 Madrid, on hi ha 26.000 candidats desitjant entrar a l’acadèmia”.
El conseller Tremosa ha assegurat que el projecte 42 Barcelona és un “cas a celebrar de col·laboració públicoprivada”, i ha explicat que les grans empreses “estan en la frontera de la innovació tecnològica i coneixen la seva evolució, i a les administracions ens correspon acompanyar i facilitar iniciatives com aquesta”. Tremosa ha recordat que estem vivint una “autèntica revolució digital” que multiplicarà la productivitat en tots els sectors, i s’ha felicitat perquè 42 Barcelona va directament dirigida a “fer possible l’increment de formació necessari per accedir als llocs de treball més qualificats que donen lloc a aquesta augment de productivitat”. El conseller també s’ha proposat col·laborar “més i millor” amb l’Ajuntament de Barcelona. “És obligació de les administracions entendre’ns en projectes com ara aquest, que poden transformar les habilitats de les persones de la ciutat i del país”, ha afirmat.

El tinent d’Alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, ​​Jaume Collboni, ha posat en valor el projecte de 42 Barcelona perquè “per al Govern municipal obrir el campus 42 a Barcelona és un pas clau en la nostra aposta per la formació i la innovació com una fórmula de futur i de sortida de la crisi econòmica actual. Aquí es podran formar de manera gratuïta els i les professionals de sector TIC, per afrontar un mercat laboral cada vegada més tecnològic i canviant, on estem posant esforços com a administració, també a través de la col·laboració publicoprivada, perquè estem convençuts que dóna bons resultats a la ciutat “. Collboni ha destacat l’aposta per ubicar el 42Barcelona a Nou Barris per reforçar l’impuls de transformació de el teixit productiu d’aquest districte de Barcelona i que ve avalat per l’èxit de l’Cibernàrium, i ha remarcat que la iniciativa se suma a l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona per reforçar el talent digital i apostar per generar nous espais per a l’economia digital, com el de l’antic edifici de Correus.

La metodologia 42: aprenentatge entre iguals i gamificació

Els nous reptes i oportunitats de la revolució digital obliguen els professionals a life long learning, un continu procés d’aprenentatge per a ser competents en el mercat laboral durant la seva trajectòria professional. La metodologia de 42, que aterra ara a Barcelona i porta implantada un any a Espanya, prepara la societat per a aquesta nova ocupabilitat. Contribueix a formar futurs programadors i professionals digitals qualificats perquè puguin fer front als nous reptes laborals, perfils digitals que, després de la pandèmia, són més necessaris que mai per reactivar l’economia.

El model 42 assumeix el repte d’oferir oportunitats laborals en tecnologies com la ciberseguretat, el Big Data, la Intel·ligència Artificial, el Blockchain o el Iot, entre altres, professions que estan entre les més demandades avui dia. Un mètode pioner i disruptiu, basat en l’aprenentatge entre iguals, la gamificació i l’autoaprenentatge, que ve avalat per l’èxit del 100% d’inserció laboral en més de vint països.

Per ser admès al campus de 42 Barcelona no es necessiten coneixements tècnics previs ni titulació de cap mena, només tenir més de 18 anys, ganes d’aprendre, actitud i perseverança. Per accedir caldrà superar dues fases: un test d’inscripció online i un període presencial de 26 dies (la piscina) que serà una enorme experiència per als candidats a accedir al campus definitivament. Després d’això, començaria la formació com a estudiant de 42 Barcelona.

La Filosofia 42

42 és molt més que una acadèmia de programació, és una revolució que trenca amb tots els paradigmes de l’educació. La filosofia de 42 va més enllà de formar en habilitats tècniques; també busca preparar l’estudiant en les aptituds i competències transversals més valorades per les empreses com l’esforç, la tolerància a la frustració, la capacitat de superació, la resolució de problemes, la flexibilitat cognitiva o el treball en equip. És un nou concepte en el qual l’estudiant aprèn a aprendre, tria lliurement el seu camí i on la col·laboració és una màxima. Tot això en un espai dissenyat per inspirar als futurs programadors i programadores durant el seu aprenentatge, on es fomenta la creativitat, la intel·ligència emocional i la convivència.

42 Barcelona

Subscripció a albertcuesta.com

Pots rebre els articles subscrivint-te al grup de Telegram, o bé rebre'ls per correu electrònic posant la teva adreça aquí: