fbpx

Guerra oberta entre Facebook i Apple

Apple_facebook

La nova versió del sistema operatiu iOS dels iPhone obligarà les aplicacions a demanar permís als usuaris abans de capturar les seves dades personals. Això deixa en evidència empreses com Facebook, amb un negoci que només s’aguanta precisament gràcies a un rastreig intensiu i sistemàtic de l’activitat dels usuaris. La guerra està servida. Però l’usuari també hi té molt a dir.

Facebook acusa Apple d’anar contra els petits negocis.

La nova versió 14.3 del sistema operatiu iOS dels iPhone obligarà les aplicacions a demanar permís als usuaris abans de capturar les seves dades personals. Això deixa en evidència empreses com Facebook, amb un negoci que només s’aguanta precisament gràcies a un rastreig intensiu i sistemàtic de l’activitat dels usuaris.

Facebook porta mesos provant d’impedir que Apple activi definitivament d’aquí a poc aquesta protecció de la privadesa. I l’acció més recent ha sigut donar-li la volta al cas, anunciant-se dimasrts passat i avui dijous al New York Times, el Washington Post i el Wall Street Journal com a protectora dels interessos dels 10 milions de petites empreses que fan servir cada mes la plataforma de publicitat digital de Facebook per anunciar-se a la xarxa social i en milers d’altres pàgines web. Facebook assegura que si els usuaris d’iPhone poden escollir entre ser rastrejats o no, la majoria diran que no volen, i els anunciants perdran un 60% de les vendes per cada dòlar que inverteixin en publicitat.

Com és natural, Facebook no menciona en cap moment el perjudici per al seu propi negoci. Als anuncis d’avui a la premsa, presenta la situació com un conflicte entre Apple i la internet lliure, i per altra banda ha ofert a Epic Games, la creadora del joc Fortnite, informació per ajudar-la en la demanda contra Apple per unes comissions de venda a la botiga App Store que considera excessives.

Apple ha respost a l’atac de Facebook dient que el seu interès és preservar la privadesa dels usuaris.

En el fons, es tracta de si és just captar dades dels usuaris per mostrar-los anuncis personalitzats a canvi de donar-los serveis digitals de franc. I de si qui no vulgui entrar en aquest joc només li queda l’opció de pagar més pels pocs productes, en aquest cas l’iPhone, que respecten la seva privadesa.

Un dilema que qualsevol usuari de telèfon mòbil s’hauria d’estar plantejant.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.