fbpx

Facebook es posa al dia amb la hisenda espanyola.

facebook

La xarxa social de Mark Zuckerberg ha liquidat el deute de més de 34 milions d’euros que tenia amb la hisenda espanyola. I també ha fet alguns canvis en els seus algoritmes, per tal de preservar la privadesa dels missatges. L’Albert Cuesta ens explica els pros i els contres d’aquests canvis.

Facebook es posa al dia amb l’Hisenda espanyola.

Tradicionalment, l’enginyeria fiscal de les grans tecnològiques els ha permès estalviar fortunes tributant en estats europeus amb un règim més favorable i no al lloc on generen els ingressos. En el cas de Facebook i fins l’any 2018, el servei de publicitat venut a anunciants espanyols es facturava des d’Irlanda i l’Hisenda estatal no en veia gairebé res. I no és poca cosa: l’any passat, Facebook va facturar 261 milions, més del doble que al 2018. Però quedaven pendents els exercicis anteriors fins al 2013, i el diari Cinco Días informa que l’empresa ha liquidat 34,4 milions en concepte de deute amb l’Agència Tributària.

Altres empreses com Microsoft, Amazon, Apple i Google ja han passat per aquesta regularització. La de Facebook és inferior a les que van pagar a Itàlia i França, però sembla ser la més substanciosa de les d’aquí, seguida pels gairebé 12 milions que Microsoft va haver de pagar a Hisenda pels exercicis de 2004 i 2005.

Val a dir que a partir del 16 de gener tot quedarà més clar, perquè el govern espanyol començarà a aplicar una taxa del 3% a alguns serveis de la xarxa, com la venda de publicitat que és el negoci principal de Facebook i de Google.

Tot plegat bones notícies per als ciutadans de l’estat, perquè Hisenda som tots.

I una altra bona notícia de Facebook, que afecta a la privadesa de tots els seus usuaris europeus.

Sabem que Facebook està unificant les seves plataformes de missatgeria perquè un usuari de Messenger pugui xatejar amb un d’Instagram. A Europa, el procés inclou un canvi significatiu: per respectar la directiva europea de privadesa de les comunicacions vigent des d’abans d’ahir, la xarxa social ja no pot inspeccionar el contingut dels missatges privats entre els usuaris de la plataforma.

Les funcions bàsiques de xats de text i trucades no es veuran afectades, però els usuaris notaran petits canvis temporals, com la desaparició de les enquestes en els xats de grup, la possibilitat de canviar el nom dels amics a Messenger o la compartició de filtres de realitat augmentada via missatges directes a Instagram.

Una millora de la privadesa és especialment benvinguda tractant-se de Facebook. Però en aquest cas té un inconvenient: si els algoritmes de Facebook ja no poden inspeccionar el contingut dels missatges, no podran detectar casos de pederàstia ni assetjament com fins ara. Algunes entitats de protecció de la infància ja ho han fet notar i demanen a la Comissió Europea que busqui una solució.

El difícil equilibri entre la privadesa de les comunicacions i la persecució de les activitats delictives.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.