fbpx

Gràcies a la tecnologia podem saber quan està previst que arribi el Pare Noel

pare_noel

Una web de Google ens permet seguir-lo en temps real gràcies a la geolocalització del seu trineu. A la mateixa pàgina també s’hi troben jocs i altres activitats de Nadal per als petits de casa. D’altra banda, l’Albert Cuesta ens parla d’altres perfils rellevants, com per exemple els dels presidents dels Estats Units a les xarxes socials.

Què et sembla el ciberatac a l’ajuntament de Cambrils?

En casos com aquest costa saber-ne els detalls, igual que en el segrest d’una persona. Però estic d’acord amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya: el ransomware o xifratge de dades ja és la modalitat de ciberatac més freqüent i encara anirà a més, perquè els ciberdelinqüents no tenen cap escrúpol. Fins i tot porten mesos provant de tombar els sistemes de farmacèutiques, centres de recerca i hospitals que lluiten contra el coronavirus. Amb això ja t’ho dic tot.

Anem a un tema d’actualitat. Ens confirmes que el Pare Noel arribarà puntualment a les llars catalanes que l’esperen.

Sí, i gràcies a la geolocalització, aquesta tecnologia que en altres casos fa tanta ràbia als ciutadans. A la web santatracker.google.com podeu seguir en temps real la posició del trineu. L’últim cop que ho he mirat anava de Nova Delhi cap a Karachi i portava repartits més de 3.000 milions de regals. A la mateixa pàgina trobareu jocs i altres activitats de Nadal per als petits de casa, que són en català si teniu configurat el navegador web en la nostra llengua.

santa_tracker

Per al Tió no hi ha res semblant, perquè els tions i les tiones no es mouen de lloc, i a aquestes hores cada família sap perfectament on és el seu.

I a les xarxes socials?

Doncs ni el Pare Noel ni el Tió tenen gaire audiència, si més no a Twitter. En canvi, qui sí en té són els perfils oficials vinculats a la presidència dels Estats Units. Entre els comptes POTUS (que no és una planta, sinó les sigles de President Of The United States com sap tothom que hagi vist la sèrie de The West Wing), FLOTUS (la primera dama), el vicepresident, la secretària de premsa i la pròpia Casa Blanca en anglès i en espanyol sumen uns 92 milions de seguidors, dels que un terç corresponen al president.

Tots aquests perfils canviaran de mans el 20 de gener amb la investidura de Joe Biden. La mala notícia per a ell és que Twitter ha decidit que aquell dia començaran de zero, sense conservar cap dels seguidors que han acumulat. És un canvi substancial respecte al relleu de 2017, quan Donald Trump va heretar els milions de seguidors que Barack Obama havia acumulat. El motiu no està clar, però podria tenir a veure amb els errors tècnics que van passar fa quatre anys.

Els seguidors tampoc se’ls quedaran Donald i Melania Trump. Però tampoc els calen: el perfil personal de l’encara president @RealDonaldTrump, té 88 milions i mig de seguidors, gairebé el triple que l’oficial POTUS. O sigui que l’home podrà continuar bramant pel seu compte. Això sí, Twitter també ha dit que quan Trump marxi de la Casa Blanca i passi a ser un ciutadà normal deixarà de tolerar-li moltes de les sortides de to que ara li permet.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.