fbpx

L’ús de l’aplicació mòbil Radar Covid no arriba al 15%

radar_covid

Radar Covid, l’aplicació mòbil que notifica si has estat a prop d’una persona infectada de Covid, té un índex d’adopció molt baix a tot l’estat espanyol. L’Albert Cuesta ens en detalla els possibles motius, el rànquing d’ús d’algunes comunitats autònomes i la franja d’edat que menys hi confia.

Dius que l’aplicació Radar Covid està fracassant.

Podríem dir-ho així, perquè està clar que aquesta aplicació mòbil que notifica si has estat a prop d’una persona infectada de Covid té un índex d’adopció molt baix. No és que no funcioni: la setmana passada havia rebut més de 25.000 declaracions de casos positius. Però si ho compares amb els gairebé 100.000 casos nous de les dues últimes setmanes, es veu que la majoria dels ciutadans infectats no ho indiquen a l’aplicació, i així no hi ha manera de que tingui utilitat.

Radar Covid s’ha descarregat més de 5,8 milions de vegades, que no està gens malament. Altra cosa és que els usuaris la facin servir. Segons SmartMe Analytics, el percentatge promig d’ús a l’estat és del 14% de la població, gràcies a percentatges del 23% a Canàries i Aragó. En canvi, a la cua de l’adopció de Radar Covid hi ha Madrid amb un 13%, Euskadi amb el 10% i Catalunya amb només el 8%.

Això té alguna explicació?

Tres. Per una banda, que instal·lar Radar Covid no és obligatori com si ho són les aplicacions homòlogues a la Xina o a Corea. Per l’altra, una certa desconfiança dels ciutadans cap a qualsevol aplicació que faci olor de rastreig, fins i tot aquesta que preserva força bé l’anonimat. I finalment, que alguns ciutadans es resisteixen a declarar-se positius perquè no volen que els obliguin a aïllar-se.

Les dades de SmartMe, que per cert sí que rastregen amb molt de detall els mòbils dels usuaris, mostren que el 15% de les dones fan servir Radar Covid davant el 13% dels homes. Per franges d’edat, les persones més conscienciades són les de 45 a 54 anys, gairebé un de cada 5. Seguits pels de 35 a 44 anys, els de més de 55 anys. En canvi, els que fan servir menys l’aplicació són els de 18 a 24 anys: menys del 9% de la població d’aquesta edat. De fet, l’ús entre els joves va caure mig punt entre setembre i novembre quan en el mateix període va pujar un 6% en el conjunt de la població. Això és tota una sorpresa, perquè se suposa que els joves són més digitals i més propensos a adoptar noves aplicacions.

Ja es veu que no sempre. Ja ho vas dir fa mesos: la tecnologia sola no ens alliberarà del virus, cal que hi posem de part nostra.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.