fbpx

Menú 2021: Xina, Zoom, 5G, ciberseguretat i xips

albert_cuesta, catalunya_nit, catalunya_ràdio

Aquestes són les paraules clau que definiran el panorama tecnològic de l’any que comença, segons ens explica el nostre expert en tecnologia, l’Albert Cuesta.

Albert, t’hem demanat que més que resumir-nos l’any que acaba avui, ens dibuixis el panorama tecnològic del que comença demà. Hi veus unes quantes paraules clau. La primera és «Xina».

Hi ha una part que es derivarà de com evolucionin processos iniciats al 2020. Per exemple, ahir mateix es va obrir un nou capítol en l’assetjament proteccionista dels EUA a la Xina que té el veto a Huawei com a principal exponent. La Unió Europea i el govern xinès van signar un acord comercial i tecnològic que obrirà el mercat de la Xina a les inversions europees en automoció, sanitat, finances i serveis al núvol, entre altres. Joe Biden arribarà a la Casa Blanca havent de concertar aquest acord amb la seva voluntat d’estrènyer llaços amb una Europa que ha trigat set anys a marcar posició pròpia.

La segona paraula clau és «Zoom».

Un altre tema que arrossegarem de 2020 és la irrupció de la telefeina i les videoconferències en les nostres vides. Zoom ha sigut emblemàtic, i al 2021 té previst ampliar funcions amb altres sistemes de comunicació com el correu electrònic i el treball en grup.

La tercera és «5G»

La cinquena generació de telefonia mòbil hauria de passar d’experiment a servei comercial massiu aquí com ja ho és a Xina i Corea. Hi ajudarà que abans de l’abril les operadores podran llogar a l’estat les freqüències que necessiten per donar bona cobertura 5G a dins dels edificis. I els models de negoci per integrar la 5G en els processos industrials s’haurien d’anar aclarint més enllà de les proves pilot.

Una altra clau de 2021 és «ciberseguretat»

Sí. Perquè els ciberatacs de segrest d’informació que fins ara disparaven a tot arreu a veure si encertaven alguna cosa s’estan sofisticant, i ara els objectius són empreses i institucions que gestionen grans volums d’informació o que afecta molta gent, i que es poden permetre pagar rescats molt elevats.

També «protecció de dades»

En l’altre sentit, el de les dades personals a l’abast de les grans empreses d’internet, més que un pronòstic tinc un desig. Que els ciutadans prenguin d’una vegada per totes consciència de que qualsevol servei que no paguen amb diners el paguen amb les seves dades.

«Cotxes elèctrics i connectats»

El preu de les bateries continuarà baixant i la seva capacitat seguirà creixent, de manera que guanyaran pes els vehicles alternatius als de combustió, tot i que aquests són cada vegada més eficients i n’hi haurà durant molts anys. Sigui quina sigui la tecnologia que els mogui, els sistemes d’assistència a la conducció ja no estan reservats als cotxes més cars. Però el salt als cotxes totalment autònoms encara trigarà. I potser tampoc cal córrer. De fet ja tenim vehicles que ens porten sense haver de conduir-los: es diuen transport públic.

L’ultima clau tecnològica de l’Albert Cuesta per al 2021: «xips»

Fins ara els ordinadors portaven processadors Intel i els mòbils en portaven d’ARM fabricats per Qualcomm, Mediatek, Samsung o Huawei. Però Apple i Microsoft ja han començat a posar als seus ordinadors processadors de mòbil de disseny propi, mentre els xips de Nvidia dominen els mercat de la supercomputació i la intel·ligència artificial. Afegeix-hi que Amazon, Google, Facebook i Microsoft ja comencen a fer servir processadors propis en els milions de servidors dels seus centres de dades i tens un sector fins ara molt avorrit que s’anima de sobte.

I cada nit ho seguirem aquí amb l’Albert Cuesta.

Amb el suport de la bona gent del centre tecnològic Eurecat. Fins l’any que ve, Kílian.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.