fbpx

Dos exemples d’utilització inadequada de les aplis Vybe i Eventbrite

app_store_vybe_eventbrite

La primera mala idea és utilitzar l’aplicació Vybe per organitzar festes privades en aquesta època de pandèmia, tot obviant les restriccions. La segona, el sistema que alguns han trobat a Florida per guanyar diners amb la vacunació contra el coronavirus, acumular cites i revendre-les als ciutadans més necessitats de la vacuna.

Quan aquí encara crema el tema de la macrofesta ‘rave’ a Llinars del Vallès, en altres llocs fan servir la tecnologia per saltar-se les recomanacions sanitàries.

Des de fa quatre mesos i fins fa pocs dies, els usuaris nord-americans d’iPhone s’han pogut descarregar l’aplicació Vybe (amb i grega i be alta), que permetia convocar festes secretes amb dret d’admissió reservat. Els organitzadors creaven un esdeveniment i el promocionaven a TikTok, i la gent que volia assistir havia d’enviar un enllaç al seu perfil d’Instagram i alguna imatge on se’ls veiés de festa, esperar que els acceptessin i rebre l’adreça i l’hora exacta dues hores abans de començar el sarau.

Està clar que Vybe contravé la recomanacions sanitàries d’evitar reunions massives en llocs tancats. Per això, afortunadament, Apple ha retirat l’aplicació de l’App Store.

També cal dir que Apple patina a vegades amb aquesta vigilància del contingut. Fa uns dies l’empresa va retirar de la botiga d’aplicacions per a Mac el títol Amphetamine, amb l’argument que promocionava el consum de drogues il·legals. En realitat l’aplicació no fa res d’això: serveix per evitar que l’ordinador es posi automàticament en repòs, però després de 400.000 descàrregues els ha semblat que hi havien d’intervenir. El creador d’Amphetamine els ha hagut d’explicar que les amfetamines són un medicament que es ven amb recepta a alguns estats, i Apple ha hagut de fer marxa enrere i tornar a posar l’aplicació al catàleg de descàrregues.

La segona mala idea tecnològica també té a veure amb les cites, i amb les vacunes.

Aquí hi ha molt d’enrenou amb l’inici del procés de vacunació per la proximitat de les eleccions, però el fet és que a gairebé a tot arreu les vacunes van més lentes del que la població voldria. Un dels llocs on passa és l’estat nord-americà de Florida. Allà se’ls va saturar la centraleta per concertar cites de vacunació i van decidir que donarien tanda per Internet, fent servir Eventbrite, la mateixa aplicació que serveix per vendre entrades per a congressos, partits i concerts.

Què ha passat? Doncs el mateix que sol passar amb els congressos, els partits i els concerts. Els més espavilats s’han dedicat a acumular cites i revendre-les als ciutadans més necessitats de vacuna, que solen ser persones grans amb poca habilitat digital. Sí que amb el comprovant d’Eventbrite no n’hi ha prou, el dia de la cita has d’aportar altres documents sanitaris, però afegeix-hi que les persones amb pitjor connexió a la xarxa solen ser dels col·lectius més afectats per la Covid, i ja es veu que això està sent un desastre.

A més de tecnologia, cal posar-hi seny.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.