fbpx

Programes que es jubilen i d’altres que es resisteixen a desaparèixer

Netscape_communicator_adobe_flash

El programari Flash, creat fa 25 anys per Macromedia i que incloïa animacions i funcions interactives en les pàgines web, s’ha jubilat. D’altra banda, l’acord del Brexit amb la Unió Europea ens porta dos exemples inesperats d’aplicacions que ja crèiem que havien desaparegut i algú ha fet reviscolar, encara que sigui sobre el paper.

Dius que Adobe Flash desapareix per fi dels nostres ordinadors.

La setmana passada, molts usuaris de Windows van veure a l’engegar-los un missatge avisant-los de que havien deixat de ser compatibles amb el contingut de Flash. Microsoft ha desactivat el funcionament en l’actualització del sistema operatiu i també ho han fet la majoria dels navegadors web.

Per qui no ho recordi, Flash és un programari creat fa 25 anys per Macromedia i que servia per incloure animacions i funcions interactives en les pàgines web. Després va ser comprat per Adobe i va arribar a ser tan important que fins al 2014 els vídeos de YouTube es reproduien en format Flash. També hi van haver molts jocs creats en Flash, com FarmVille que va arribar a tenir 70 milions d’usaris actius.

Tanmateix, Flash va començar a perdre pistonada l’any 2010, quan Steve Jobs va decidir que els iPhones no serien compatibles amb Flash perquè consumia massa bateria. Des d’aleshores han sortit altres tecnologies més eficients com HTML5 i Flash ha anat fonent-se a negre.

Tot i això, per als nostàlgics molt del contingut creat per a Flash queda preservat en repositoris com Flashpoint, que recull més de 70.000 jocs i 8.000 animacions que es poden continuar fent servir en la nova era post-Flash.

En canvi, si Flash ha mort, hi ha altres aplicacions que es resisteixen a fer-ho.

Si més no, sobre el paper. I mai més ben dit, perquè es tracta de l’acord de fa uns dies per a la sortida definitiva del Regne Unit de l’Unió Europea. A la pàgina 921 del document que formalitza el Brexit hi ha un apartat sobre tecnologies de xifratge que recomana fer servir aplicacions de correu electrònic modernes, com Outlook, Mozilla Mail i Netscape Communicator 4.

El problema és que de moderns, res. L’ultima versió de Netscape Communicator va sortir l’any 1997. I si ara la fessis servir, seria vulnerable a tota mena de ciberatacs. De fet, el document també recomana fer servir dos algoritmes de xifratge que fa anys que es van retirar.

L’explicació és molt senzilla. Sembla que algun funcionari amb poques ganes de treballar ha agafat un reglament europeu de l’any 2008, ha copiat aquest tros de text i l‘ha enganxat al document nou.

Ves a saber quantes lleis i documents oficials fan abús del copiar-i-enganxar.

Prefereixo no pensar-hi. Fins dijous, Gerard, i que els Reis us portin moltes coses.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.