fbpx

Les grans xarxes socials han tallat el micròfon a Donald Trump

facebook_trump_twitter

Després de l’assalt d’ahir al Capitoli, Donald Trump es va quedant sense altaveus.Twitter li va bloquejar ahir el perfil, però un cop ha esborrat alguns tuits conflictius el podria recuperar aviat. Facebook i Instagram, propietat de Facebook, l’hi han suspès de manera indefinida. L’Albert Cuesta ens explica el paper de les principals xarxes socials en aquest capítol d’incitació a la violència.

Ja tocava que Twitter i Facebook fessin callar l’encara president nord-americà?

Costa de dir, perquè l’individu i d’altres com ell sempre tenen el recurs d’embolicar-se en la llibertat d’expressió. El que ha passat ara és que es crida a la violència o no s’ha provat d’aturar-la amb prou força, i això els ha donat arguments a Twitter i Facebook per silenciar Donald Trump.

Ara bé, ho han fet de manera diferent. Twitter li va blocar ahir a Trump el perfil però tan aviat va esborrar tres tuits conflictius, ha començat a comptar un període de 12 hores per recuperar la possibilitat de piular, de manera que ara ja podria estar fent tuits una altra vegada per als seus gairebé 89 M de seguidors.

En canvi, Facebook que durant tot el mandat, la campanya i el recompte havia estat molt més permissiva amb Trump que Twitter, aquesta vegada està sent molt més estricta. El mateix Zuckergerg ha explicat que suspenen el perfil del president de manera indefinida, i en cap cas menys de dues setmanes, o sigui que si el recupera serà després d’haver-li passat el càrrec a Joe Biden.

Instagram, que és propietat de Facebook, ha pres exactament la mateixa mesura, dues setmanes de silenci forçós per a Donald Trump. També s’ho estan mirant a YouTube, que és de Google. I la plataforma Shopify de botigues web ha tancat les de l’organització Trump i la seva campanya alegant que no volen ajudar a promoure la violència.

Això si, Facebook li imposa silenci a Trump amb un comunicat que abans deu haver passat pels millors advocats del país, perquè parla d’incitar a la violència però en cap cas acusa Trump de fer-ho personalment.

I és que tant Twitter com Facebook es mouen en un terreny relliscós. El seu negoci és el trànsit i la permancència dels usuaris a les seves plataformes, i expulsant Trump s’arrisquen a perdre un públic potencial de 74 milions, els que van votar Trump al novembre, la gran majoria nord-americans, que són els més rendibles del món en termes publicitaris.

74 milions d’usuaris potencials que ja voldria qualsevol altra xarxa. Incloses les que s’han fet servir per planificar l’assalt d’ahir.

Exactament. Hi ha qui diu que abans d’internet ja es planificaven disturbis, però està clar que ara és molt més senzill fer-ho.

Després de les eleccions es van arribar a formar grups de Facebook de partidaris de Trump com Stop the Steal, amb més de 300.000 membres. Però des que les grans plataformes van començar a parar-li els peus al president, els seguidors més extremistes s’han anat passant a xarxes com Gab i Parler, que presumeixen de llibertat d’expressió i amb això han anat acumulant tota mena de desferres humanes, des de neonazis fins a pederastes.

El NY Times diu que si els serveis de seguretat haguessin escoltat bé els canals de Gab, haurien detectat ja al mes de novembre referències al 6 de gener, i que aquests últims dies els participants s’organitzaven els viatges i la ruta per Washington fins al Capitoli.

De fet, la meitat dels 20.000 perfils de Twitter vinculats al moviment conspiranoic Qanon han mencionat en algun moment la data d’ahir, tot i que sense parlar explícitament d’assaltar el Congrés.

O sigui que potser algú va preferir mirar cap a una altra banda.

No em facis parlar, que aleshores ens diran que som tan conspiranoics com ells. Bona nit i fins demà

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.