fbpx

Donald Trump cada vegada ho té més difícil per fer-se sentir

A hores d’ara ja hi ha una llarga llista de totes les plataformes digitals que l’han censurat. L’Albert Cuesta ens les detalla, juntament amb l’única opció que li quedaria a Trump per fer-se sentir.

Ho avançàvem dijous passat: Donald Trump es queda sense altaveus digitals.

Després de l’assalt del dia de Reis al Capitoli de Washington, Twitter va suspendre unes hores el perfil de Donald Trump. Facebook va apujar l’aposta tallant-lo a la xarxa social i a Instagram fins que Joe Biden hagi assumit la presidència. I Twitter va contraatacar suspenent definitivament el perfil de Trump.

No són les úniques que han pres mesures semblants. Fins ara també han expulsat Trump i els seus partidaris la plataforma Shopify on el president i la seva campanya tenien les sebes botigues de marxandatge, Snapchat que li ha esborrat el compte, TikTok i Pinterest, que adrecen a les seves pàgines de termes i condicions totes les etiquetes que clamen contra el suposat robatori de vots, YouTube que penalitza els vídeos que en parlen, Twitch que ha desactivat el canal de Trump, Reddit que ha esborrat la comunitat on hi ha els seus partidaris, i Stripe que ja no processarà pagaments per a la campanya de Trump.

Però Trump sempre pot anar a una altra xarxa, no?

Cada vegada ho té més difícil, perquè el lloc natural seria Parler, una xarxa social que presumeix de no censurar els extremismes. Però tant Apple com Google han retirat de les seves botigues respectives les aplicacions mòbils de Parler. I encara que no ho haguéssin fet, els usuaris que ja la tenien instal·lada tampoc no poden accedir-hi perquè Parler està allotjada a Amazon Web Services, que també els ha tancat l’aixeta. Total, que l’unica opció que li queda a Trump és crear la seva pròpia xarxa social, i no descartis que ho acabi fent.

Un dels debats que hi ha és si aquestes expulsions de Trump són o no censura.

Fins i tot hi ha qui no simpatitza amb Trump però creu que si li ha passat a ell també pot passar-li a qualsevol altre. I tenen raó, però jo no crec que sigui censura, perquè tots aquests serveis digitals són empreses privades i quan t’hi apuntes estàs acceptant uns termes i condicions que prohibeixen incitar a la violència, o sigui que no estan fent res més que complir el contracte.

Jo trobo que el debat interessant és si tot un president dels EUA, o qualsevol altre polític, o una institució, una empresa o un particular, han de deixar tota la seva capacitat de comunicació en mans d’aquestes plataformes sobre les quals no tenen cap mena de control. Sempre ho he trobat un error garrafal i ara s’està demostrant. I per cert, avui mateix tenim un altre cas d’algú que ha pres mesures: el president turc Erdogan ha decidit que el seu govern deixi de fer servir WhatsApp per comunicar-se amb els ciutadans. El motiu és el traspàs de dades personals entre WhatsApp i la seva matriu Facebook, i ja em sap greu estar d’acord amb Erdogan en alguna cosa, però trobo que fa ben fet.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.