fbpx

En marxa el CES, la primera gran fira d’electrònica de l’any

ces_2021

L’edició d’enguany de la fira CES, Consumer Electronics Show, no se celebra a Las Vegas sinó que s’està fent de manera virtual a causa de la pandèmia. Està marcada per les novetats sobre salut, i també sobre els nous usos que ha adoptat la llar, com poden ser oficina, aula, cinema o gimnàs. L’Albert Cuesta en explica les novetats que s’hi han presentat.

Des d’ahir i fins dijous, tota l’electrònica del món és al Consumer Electronics Show, el CES.

Una fira que aquest any ha hagut de ser virtual i està marcada pels nous usos de la llar com a oficina, aula, cinema i gimnàs per culpa de la pandèmia.

També per això la salut hi té presència especial. De fet la va inaugurar la marca alemanya Bosch, molt coneguda pels seus electrodomèstics però que també és una potència en tota mena de sensors, com l’aparell de sobretaula que fa proves PCR amb cinc mostres simultànies en 30 minuts, el mesurador domèstic d’hemoglobina i un detector dels aerosols que hi ha en l’aire d’una habitació.

Tot seguit va intervenir Omron, la marca de tensiòmetres més venuda, que ara té un model que envia les dades directament al teu metge com a complement de la videoconsulta mèdica. Una mica com el nou teledentista de Philips, que li pots enviar fotos de les teves dents i genives i et diu si n’hi ha prou amb que facis un tractament o cal que vagis a la consulta per seure a la cadira de tortura.

Els televisors solen ser les estrelles del CES.

Aquest any també, i com sempre de la mà de les dues marques coreanes. LG té models amb pantalla OLED encara més brillant, connectats a la plataforma de videojocs Stadia de Google, i un d’enrotllable que surt dels peus del llit. Samsung treu televisors NeoQLED amb tecnologia MicroLED amb més contrast i fins a 110 polzades. I els nous models inclouen la plataforma Samsung Health amb vídeos d’exercici fisic per fer a casa a l’estil Patry Jordan, però que si els afegeixes una càmera també et diuen si ho has fet prou bé.

De pantalles amb càmera també hi ha els monitors per a ordinador de Dell, que porten a la part de dalt una webcam que pots obrir quan has de fer videoconferències i amagar-la quan no. En una mostra de la nova normalitat, també tenen un botó per obrir directament l’aplicació Microsoft Teams.

Al CES també hi ha robots.

I altres artefactes de l’estil, com el dron de Sony per a fer filmacions professionals de cinema amb les càmeres de la marca. O el nou model d’aspirador robot de Samsung, que porta càmera de vídeo per vigilar casa teva des de fora i un sensor Lidar com el dels cotxes per identificar els objectes que hi ha a terra. Ara bé, el robot més curiós dels que va ensenyar Samsung és una mena de majordom que et pot servir una copa de vi sense vessar-ne ni una gota, però sobretot em va meravellar que és capaç de desparar la taula i d’omplir tot sol el rentaplats. Llàstima que dubto que l’arribin a vendre mai al públic.

Si de cas ho deixem aquí i demà ens continues explicant novetats del CES.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.