fbpx

Avui la Wikipedia fa 20 anys!

wikipedia_20_anys

El 15 de gener de 2001, Jimmy Wales i Larry Sanger van obrir aquesta enciclopèdia lliure i gratuïta on tothom pot editar. 20 anys després, és una de les 15 webs més visitades d’internet, està disponible en més de 300 idiomes, sumen més de 55 milions d’articles i atenen més de 1.700 milions de visitants únics cada mes.

20 anys de Wikipèdia

Jimmy Wales i Larry Sanger van obrir el 15 de gener de 2001 aquesta enciclopèdia lliure i gratuïta que tothom pot editar i que ara és una de les 15 webs més visitades d’internet, disponible en més de 300 idiomes, que sumen més de 55 milions d’articles i cada mes atenen més de 1.700 milions de visitants únics.

La Wikipedia és un fenomen insòlit en molts aspectes, i som uns quants els que creiem que representa com cap altra web els objectius i els principis fundacionals d’internet. Entre altres motius perquè no conté publicitat ni rastreja de cap manera els usuaris.

D’aquí a un parell de mesos tornarem a parlar segur de la Wikipedia, perquè aleshores farà 20 anys de l’inici de l’edició en català, que va ser la tercera del món a néixer i la segona a tenir contingut.

Avui m’ha semblat que estaria bé comparar què consulten més els internautes en algunes edicions de la Wikipedia. Durant l’any 2020,

  • Els cinc articles més visitats de la catalana van ser de persones: els de Carles Puigdemont, Manuel de Pedrolo, Ona Carbonell i Quim Torra.
  • A l’espanyola, en canvi, es va buscar la taula periòdica dels elements, la pandèmia de coronavirus, el COVID-19, Isabel II del Regne Unit i Cleopatra;
  • A la wikipedia francesa van buscar França, Coronavirus, Elisabet II, Joe Biden i signe del zodíac
  • A l’anglesa, la més completa amb sis milions i mig d’articles, els grans èxits de 2020 són Donald Trup, morts al 2020, pandemia de coronavirus, Kamala Harris i Joe Biden
  • A la Wikipedia en suajili, que té 92.000 articles, el primer tema és la consciencia de la capacitat de concebre, el segon és la llista de regions de Tanzània, el tercer fa referència a aquest estat i el quart és l’article sobre la SIDA.

Cosa que fa evident que els interessos varien enormement d’un lloc del món a l’altre.

Cap a on va la Wikipedia?

Cap a continuar ampliant el contingut i millorar-ne la qualitat, però tècnicament té tres reptes concrets en marxa. Un és un canvi d’arquitectura, per transformar-se de l’enciclopèdia de text que és ara, en base de dades de contingut estructurat, que pugui ser consultada des d’altres aplicacions i serveis. L’altre és l’aplicació de la intel·ligencia artificial a la revisió de les aportacions i modificacions que fan els usuaris, per facilitar la feina dels editors i evitar el vandalisme, que és un risc en una plataforma oberta com és la Wikipedia. I el tercer és combatre el biaix de gènere incrementant la proporció de dones que escriuen articles i els editen.

I els usuaris com podem ajudar?

De dues maneres. Una és fent donacions econòmiques com les que fem a d’altres ONG, perquè algú ha de pagar els servidors.

I l’altra és editant: si no trobem l’article que busquem, podem començar a escriure’l. I si hi és però hi veiem errors, proposant correccions.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.