fbpx

Els rellotges intel·ligents tenen potencial per al diagnòstic del coronavirus

oximetria_rellotges_intel·ligents
Els dispositius intel·ligents que es porten al canell com els d’Apple, Samsung o Fitbit, tenen sensors que mesuren de manera continuada el ritme cardíac, la saturació d’oxigen i altres dades fisiològiques. Amb un bon algoritme d’anàlisis d’aquestes dades, podrien ajudar a detectar infeccions de coronavirus, fins i tot abans que apareguin els primers símptomes.

Els rellotges intel·ligents poden diagnosticar infeccions de Covid abans de que apareguin els primers símptomes.

Els aparells que molts portem al canell, com els d’Apple, Samsung o Fitbit, tenen sensors que mesuren de manera continuada el ritme cardíac, la saturació d’oxígen i altres dades fisiològiques que si s’analitzen bé poden ajudar a detectar infeccions de coronavirus, fins i tot abans que apareguin els primers símptomes o fins i tot que les proves detectin la presència del virus.

Investigadors de l’hospital Mount Sinai de Nova York han rastrejat entre abril i setembre 300 treballadors del centre que portaven el rellotge d’Apple, i han comprovat que les variacions del ritme cardiac, el temps entre batecs del cor, son un indicador d’inflamació i de l’activitat del sistema immunitari de la persona.

En un altre estudi, aquest de l’universitat de Stanford i publicat a la revista Nature, gairebé dos de cada tres participants positius de Covid 19 van mostrar canvis del ritme cardiac fins a nou dies abans de tenir els primers símptomes.

Segurament hi haurà qui dubti de la fiabilitat clínica d’uns aparells que pots comprar per 200 euros, però hi ha models que ja estan homologats per les autoritats sanitàries, i en qualsevol cas tenen una cosa que les proves ocasionals en un consultori mèdic no poden oferir, que és la mesura continuada de les constants, 24 hores al dia el set dies de la setmana.

Si una cosa permet veure això és com evolucionen al llarg del temps, millor que si et prenen la temperatura, el pols, la pressió o et fan una oximetria quan ja et trobes malament.

Els rellotges no són els únics dispositius amb potencial per al diagnòstic.

No, també n’hi ha d’altres. Comença a haver-hi braçalets, anells i altres aparells per portar posats que et prenen continuament la temperatura corporal. I hi ha dispositius que mesuren la qualitat del son mirant la regularitat de la teva respiració mentre dorms, i un estudi de l’universitat australiana de Queensland diu que les persones amb les vies respiratòries inflamades presenten més variacions del ritme respiratori nocturn.

Ara podem tenir dades a cabassos sobre el nostre cos, només calen algoritmes per interpretar-les.

Des que va començar la pandèmia, jo quan em llevo ja no miro al rellotge quantes hores he dormit, sinò com he anat d’oxígen durant la nit.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.