fbpx

L’Iran bloca l’accés a l’aplicació de xat Signal

Com a molts altres països, Signal era una de les aplicacions de xat més descarregades des que WhatsApp va avisar de canvis en la política de privadesa. A l’Iran ja estan blocades Telegram, Twitter, Facebook i YouTube, entre d’altres, i ara li ha tocat a l’aplicació Signal. El cas de l’Iran, però, no és un cas aïllat.

Això que acabem d’explicar concreta el projecte de sortir a l’espai exterior que ja vam avançar en primícia en aquest espai. Alguns aspectes t’han cridat l’atenció.

M’ha agradat que el futur Houston català sigui al Pallars Jussà, perquè això crearà llocs de treball qualificats fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, en part gràcies a la política del Govern de portar fibra òptica a tot el país. També que Jaume Sanpera de SatelIoT, l’empresa adjudicatària del primer nanosatèl·lit, hagi aclarit que la seva aplicació no es podria fer llogant espai a les grans xarxes StarLink d’Elon Musk o Kuiper de Jeff Bezos, perquè aquestes són per donar internet de banda ampla a usuaris finals mentre que el nostre serà per connectar objectes i sensors en el 90% del territori català que no té cobertura de telefonia mòbil. Per cert, el segon satèl·lit, que OpenCosmos posarà en òrbita d’aqui a un any, costa més del triple que el primer perquè per observar el territori porta càmera i electrònica per processar les imatges i pesa més, i el cost de llançament d’un satèl·lit depèn sobretot del pes.

De l’espai baixem a la Terra, i concretament a l’Iran, que aquesta setmana ha blocat l’accés a l’aplicació de xat Signal.

Com a molts altres països, Signal era una de les aplicacions de xat més descarregades des que WhatsApp va avisar de canvis en la política de privadesa. Uns canvis que ja van explicar que no afecten els usuaris europeus però sí els de la resta del món, i que tampoc son cap cosa de l’altre món però han fet que molts usuaris es plantegin usar un altre xat de mòbil. El cas és que al govern iranià no li deu semblar bé que Signal tingui tant d’exit, fins al punt que fa dues setmanes va obligar a despenjar-la de la botiga d’aplicacions Cafe Bazar, l’equivalent local de la Play Store de Google. Però es veu que no n’han tingut prou i des de dilluns les operadores de telefonia també bloquen l’accés a Signal dels usuaris que ja la tenen instal·lada.

Ara com ara, allà només es poden fer servir WhatsApp i Instagram. Tenint en compte que Signal fa servir el mateix xifratge que WhatsApp i per tant els possibles censors no poden accedir al contingut els missatges en cap dels dos casos, cal demanar-se quina informació dels usuaris captura Facebook, propietària de WhatsApp i d’Instagram, i si els governs en poden disposar.

Cal tenir en compte que a l’Iran ja estan blocades Telegram, Twitter, Facebook i YouTube, entre altres. Ara els usuaris de Signal també s’hauran de buscar la vida per connectar-se mitjançant xarxes vituals, les anomenades VPN.

Per què aquests blocatges són tan habituals als països àrabs?

Sovint ens ve al cap la internet tancada i censurada de la Xina, però com dius, als països àrabs tampoc es queden curts. Que jo recordi, en algun moment han blocat serveis de missatgeria Egipte, el Marroc, Aràbia Saudita, els Emirats, Qatar i Turquia. També Algèria va tallar WhatsApp per evitar que els estudiants copiin als exàmens, i Togo durant un període d’eleccions.

En molts casos, al govern corresponent li resulta molt fàcil ordenar les telefòniques que tallin un servei d’internet que no els convé, perquè l’estat o el seu fons sobirà té la majoria d’accions de les empreses. El de Qatar té més de la meitat del capital d’Ooredoo, els Emirats el 60% d’Etisalat i el fons saudi el 70% de STC.

De tota manera, per censurar coses no cal ser propietari de cap telefònica. Només cal recordar con les operadores privades espanyoles van blocar l’any 2017 l’accés a les webs del referèndum seguint ordres d’un govern suposadament democràtic.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.