fbpx

La venda de smartphones va caure un 7% l’any passat

smartphones_LG_Sony

El 2020 es van vendre 1.264 milions de smartphones, un 7 per cent menys que al 2019, però podria haver sigut pitjor. Segons la consultora Canalys, les vendes van caure un 7 per cent en el conjunt de l’any 2020, però només un 2 per cent al quart trimestre. I segons quin període et miris, el rànquing de marques és molt diferent. L’anual l’encapçala Samsung, seguida d’Apple i de Huawei.

L’any passat es van vendre 1.264 milions de smartphones, menys que al 2019 però podria haver sigut pitjor.

Segons la consultora Canalys, les vendes van caure un 7% interanual en el conjunt de l’any 2020 però només un 2% al quart trimestre. I segons quin període et miris, el rànquing de marques és molt diferent. L’anual l’encapçala Samsung amb el 20% del mercat mundial seguida d’Apple amb el 16% i de Huawei amb el 15, Xiaomi amb el 12 i Oppo amb el 9.

En canvi, si et limites a l’ultim trimestre de l’any guanya Apple amb 83 milions d’iPhones, el 23% de tots els mòbils que es van despatxar al món entre octubre i desembre, mentre Samsung només en va vendre 62 milions. De fet una altra consultora, IDC, eleva fins als 90 milions la quantitat d’iPhones venuts per Apple durant el trimestre, que seria la xifra trimestral d’unitats venudes més alta de la historia dels smartphones.

Però el que crida més l’atenció és que a la taula trimestral ha desaparegut Huawei, que havia arribat a ser la segona marca més venuda del món i ara està per sota de la cinquena posició. És la confirmació del mal que li ha fet el boicot comercial dels Estats Units a la marca i els seus proveïdors.

Tornant a Apple, no només ha venut molts telèfons. També ha fet rècord de facturació i del que importa els accionistes, que són els beneficis.

Sí. Que Apple vengui molts iPhones a final de cada any és habitual perquè treu els models S cap a setembre i octubre. Segur que d’aquí a tres mesos tornarem a veure Samsung com a líder gràcies als Galaxy S21 que va presentar fa uns dies i que arriben demà a les botigues.

Però el negoci no està en les unitats sinó en els diners, i Apple ha facturat 111.000 milions de dòlars, un 21% més que l’any passat, amb uns beneficis nets de 28.800 milions. Val a dir que els telèfons són més de la meitat de la facturació, seguits per les categories de Serveis i d’Accessoris. Apple presumeix de que al món hi ha actius 1.650 milions de dispositius de la seva marca, dels que 1.000 milions són telèfons i la resta ordinadors Mac i tauletes iPad, que representen un mercat captiu enorme per als serveis que dèiem, des de la descàrrega d’aplicacions fins a la música en streamingi el vídeo a la carta. Aquest ecosistema l’està provant d’imitar Samsung, que complementa els mòbils amb rellotges, auriculars i, des d’avui, els medallons bluetooth SmartTag per tenir geoloclitzat qualsevol objecte no connectat, siguin unes claus, una motxilla, una peça de roba o una maleta.

Grans xifres de mercat que l’Albert Cuesta segueix de prop per donar-nos perspectiva.

Efectivament. Fins demà, Kílian.

Hem comentat aquest tema, amb la brevetat deguda, a l’espai diari L@Net  de l’informatiu Catalunya Nit de Catalunya Ràdio
Us podeu subscriure al podcast de l’espai (Apple Podcasts  | iVoox | Spotify | Google Podcasts | RSS ) o escoltar-lo a Amazon Alexa amb aquesta skill.

Albert Cuesta

Periodista, analista, traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació. És l’editor d’aquest blog, de l’edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i del blog de l'Observatorio Nacional de la 5G. També col·labora al diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3. ---------------- Periodista, analista, traductor y conferenciante especializado en electrónica de consumo y tecnologías de la información. Es el editor de este blog, de la edición en español del boletín Mobile World Live de la GSMA y del blog del Observatorio Nacional de la 5G. También colabora en el diario Ara, Catalunya Ràdio y TV3.